Kommuneoverlege Marius Kaland. Foto: Tore Østby

Risikoen er for høy (+)

Kommuneoverlege Marius Kaland konkluderer, i sin smittevernfaglige vurdering av Rørosmartna i år, med at risikoen er for høy. Hans anbefaling er å avlyse Rørosmartnan 2022. Kommuneoverlegens smittefaglige vurdering veier tungt for Kriseledelsens anbefaling om avlysning. Vurderingen vil trolig også veie tungt i Formannskapets vurdering av saken på mandag.

Her er Marius Kaland sin smittefaglige vurdering:

Etter forespørsel fra arrangørene av Rørosmartnan, vil jeg komme med en smittevernfaglig vurdering og risikovurdering av arrangementet. Jeg vil her gjøre rede for de ulike punktene som Folkehelseinstituttet legger til grunn for en risikovurdering. Punktene er sett opp mot regjeringens revidering 13.01.22 av smittevernsforskriften.

1) Smittesituasjon Smittesituasjonen i Norge vil med all sannsynlighet være økende i februar 2022. Dette er en situasjon som er akseptabel, så lenge det ikke fører til en merbelastning for lokal helse og spesialisthelsetjeneste. Hvordan sykdomsbildet og ressurskravet er vanskelig å spå slik situasjonen er nå i dag.

2) Antall deltagere / utøvere / publikum Rørosmartnan samler store folkemengder, og det vil kreve store arealer for å ivareta 1- metersregelen, og generelt tilrettelegge for godt smittevern. Et stort antall deltagere, og tett kontakt, øker risiko for smitte. Avstandskravene er vanskeligere å overholde ved store folkemengder.

3) Åpent arrangement Rørosmartnan er et åpent arrangement, og det vil være usikkerhet rundt antall deltakere, tilstedeværelse av personer fra utbruddsområder, samt risikogrupper. Dette vil gi en uoversiktlig situasjon, og videre gjøre smittesporing krevende for lokalt helsevesen.

4) Matservering / alkoholservering Rørosmartnan har en god del matservering og alkoholservering. Dette er ofte forbundet med tett kontakt mellom mennesker. Alkoholservering reduserer effekt av smitteverntiltak. Dette vil også bidra til å gjøre smittesporing krevende.

5) Transport Mange reiser til og fra Røros med kollektivtransport for å delta på Rørosmartnan. Noe som er nasjonalt ikke anbefalt. Det er vanskelig som smittervernsansvarlig å anbefale kollektivtransport som transportmiddel inn mot deltakelse. Det vil øke belastningen og ressursene knyttet til parkering.

6) Varighet på arrangementet Rørosmartnan varer fra tirsdag til søndag. Langvarige arrangementer vil øke sannsynlighet for smittespredning.

7) Innendørs/utendørs Det er større smitterisiko ved innendørs arrangementer enn utendørs. I sin nåværende form er mye av arrangementet utendørs, men også innendørsarrangementer er en del av Rørosmartnan. 

Med bakgrunn i punktene som er redegjort for, i tillegg til kunnskap om smittesituasjonen nasjonalt og globalt, vurderes det at den smittevernmessige risikoen ved å arrangere Rørosmartnan i sin nåværende form som høy. Det er også vanskelig å se for seg at man kan klare å tilpasse arrangementet inn i former som vil ivareta produktet og varemerket Rørosmartnan, i en forsvarlig stand, under de tiltakene som er gjeldende i dag. Dersom man går for gjennomførelse av Rørosmartnan, vil det kreve en økt ressurs både på test, smittesporing og oppfølging av eventuelle smitta, da ikke bare under selve arrangementet, men også etterpå i den eventuelle smittebølgen som kommer i etterdønningen av arrangementet. Min anbefaling er å avlyse Rørosmartnan 2022, i størst grad for å ivareta varemerket og for å ikke skape en merbelastning på en allerede presset helsetjeneste.