Olav Mjelva i studio med hardingfela. Foto: Svend Agne Strømmevold

Ringenes herre: Spiller på verdens dyreste TV-serie

Siden november har Olav Luksengård Mjelva jobbet med å spille inn musikk til soundtracket til Ringenes herre: Maktens ringer, som har premiere på Amazon Prime i dag. 

Ringenes herre: Maktens ringer, er den dyreste TV-serien som noensinne har blitt laget. Første sesong har kostet 4.5 milliarder å produsere. Til sammenligning skal siste sesong av Game of Thrones ha kostet en milliard.

Med hardingfele og nøkkelharpe

Soundtracket til Ringenes herre: Maktens ringer er komponert av den Emmy-vinnende komponisten Bear McCreary, som ved et ønske om å ha hardingfele og nøkkelharpe i musikken, tok kontakt med Olav og bandkameraten Erik Rydvall.

– Jeg synes det er veldig kult. Det er helt klart det største jeg har vært med på med tanke på hvor mange som kommer til å høre det, for det er mange millioner som kommer til å se TV-serien, sier Mjelva.

Med Mjelva på hardingfela og Rydvall på nøkkelharpe, får den storslåtte og dramatiske filmmusikken til Maktens ringer et preg av nordisk folkemusikk.

Mjelva og Rydvall har jobbet sammen i mange år og har gitt ut flere utgivelser sammen. Under innspillingen av filmmusikken jobbet de hver for seg i hvert sitt studio, men spilte på mange av de samme partiene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ved mixebordet i klangsmia på Os har Olav jobbet med innspillingen av musikken til Maktens ringer siden november. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Visste ikke at det var Ringenes herre

Mjelva har jobbet med musikken siden november, og ble ferdig med prosjektet i vår, men fikk ikke vite hvilken TV-serie det var han jobbet med før han fikk en e-post fra komponisten for litt over en uke siden.

– Når vi begynte å spille inn så visste vi ikke hva det var for noe, for det er veldig strengt med at det skal være så hemmelig fram mot lanseringa. Jeg fikk bare vite at det var en ny TV-serie som skulle komme på Amazon Prime. Ingen fra teamet har sagt at det var Lord of the Rings før nå for litt over en uke siden, når jeg fikk en mail fra McCreary hvor han informerte meg om det og takket meg for at jeg hadde vært med på prosjektet. Det er veldig kult å høre det fra han direkte. Han er jo veldig stor, forklarer Olav.

Olav har jobbet med innspillingene i Klangsmia studio på Os. Der har han på egen hånd gjort opptak og spilt inn musikken, men har underveis i arbeidet jobbet med en produsent fra selskapet til komponisten Bear McCreary.

– Jeg jobbet for meg selv, og har gjort alle innspillingene i studio, men nå har teknologien kommet så langt at det finnes program som gjør at jeg kunne ha med en produsent fra Hollywood som satt og hørte på mine studio-sessions inne i programmet, så han hørte hva jeg gjorde hele tiden mens jeg spilte inn, forklarer Olav.  

Stor og dramatisk musikk

Med dramatisk orkestermusikk og innslag av folkemusikk, forsto Mjelva tidlig i prosessen at det måtte være Ringenes herre det var snakk om. 

– Det er ekstremt stor og dramatisk musikk, så jeg kunne nesten se for meg hva det var for noe før jeg visste at det var Lord of the Rings. Det er en veldig heftig blanding av store dramatiske orkester og mer sære soloinstrument-ting, forklarer Olav, og tilføyer:

– Det er sikkert et ganske enormt team som sitter med musikken, for det var ganske mange timer med musikk sånn totalt. Det er orkester, digre kor og enkelt-solister fra mange land, og det er litt kult å være en av dem. McCreary har skrevet egne tema til alle karakterene i serien, også er det flere gjennomgangstema som går igjen i hele serien, forteller Mjelva.