Foto: Tom Gustavsen. Destinasjon Røros

Pulsen i fjellet – Vaerien vuelie: kommunens visjon

Pulsen i fjellet er en overordnet visjon som skal gi kommunens ansatte og representanter en bevissthet rundt hvordan kommunen fremstår.

– Rørospulsen startet nede i grunnfjellet, frem av den har Rørosbyen vokst frem og her skal den fortsatt slå sterkt, står det i visjonen som er beskrevet i kommunens profilhåndbok. 

Engasjementet, kultur, dugnadsånd og stolthet

Pulsen i fjellet skal inkludere alle fastboende, tilreisende og tilflyttende, og gjennom synliggjøring av mål kommunen har satt seg, vil Pulsen i fjellet kunne benyttes som en målestokk som kan vise hvor raskt og hardt Pulsen i fjellet slår innenfor ulike områder. 

– Engasjementet, kulturen og dugnadsånden og stoltheten pulserer. Pulsen slår jevnt hele tiden, samtidig som den varierer i takt med arrangementer, årstider og samfunnsutvikling, fortsetter visjonen. 

Mer enn honnørord

Kommunedirektør, Kjersti Forbord Jensås, beskriver hvordan Pulsen i fjellet brukes i kommunen.

– Det er en visjon som vi bruker aktivt i strategier, planer og utviklingsarbeid. Da bryter vi ned den her Pulsen i fjellet, hva den har å si når vi skal arbeide fram ny arbeidsgiverpolitikk for eksempel; Hva er det som ligger i pulsen i fjellet som er overordnet for arbeidsgiverpolitikken, eller i forbindelse med de ulike strategiene som politiske utvalg jobber med innenfor helse og omsorg, oppvekst og utdanning, og mangfold og inkludering. På den måten kan vi operasjonalisere Pulsen i fjellet, og da blir det en annen måte å jobbe med en visjon på, enn om du har de mer typiske honnørordene som kommunene ofte har, forklarer Forbord Jensås.

Bakgrunnen for visjonen

Visjonen ble utviklet som en del av det store omstillingsarbeidet som kommunen startet i 2014 i forbindelse med evalueringen av Kommunekompasset. Da var kommunen på ROBEK-lista og det ble satt i gang arbeid med å utvikle en visjon. Prosessen begynte med at det ble holdt arbeidsmøter i Brekken, på Røros og på Glåmos, hvor kommunen fikk innspill til utviklingen av visjonen.

– Det var for flyktninger, eldre, samisk befolkning, for unge og nyinnflyttere. Ut ifra det materialet så kom en fram til en del beskrivelser av hvordan folk selv oppfatter seg her på Røros, og hvordan det igjen blir en beskrivelse av den kraften som ligger i rørossamfunnet, sier Forbord Jensås.