Isak Veierud Busch. Foto: Tore Østby

Provosert av trusselpåstand

Isak V. Busch (Ap) er ikke enig i påstanden om at å tillate å skifte ut vinduer med kopier er en direkte trussel mot verdensarvverdiene. Han mener det derimot er en langt alvorligere trussel mot verdensarvverdiene at folk vegrer seg for å bo i sentrum.

– Vi blir så rigide i vårt planverk at folk synes det blir såpass tungvint å bo i det historiske sentrum at de ikke vil gjøre det. Det er allerede blitt et etablert inntrykk om at det er «umulig» å få gjort noe med gamle hus i sentrum. Dette inntrykke blir jo ikke akkurat svekket av alle disse vindussakene.  Jeg har vokst opp i et gammelt hus på Flanderborg, og vet bedre enn de fleste at det går helt fint an å bo i et gammelt hus. Man får gjøre mye med husene for å holde de i stand, men at man for 10-12 år siden ble så utrolig opptatt av vinduer er vel ganske nytt. Før det var man veldig opptatt av maling. Det neste blir kanskje tak? spør Isak V. Busch.

Administrasjonen i Fylkeskommunen har i sin uttalelse lagt stor vekt på kommentarene fra Byantikvar Magnus Borgos. Byantikvaren karakteriserer endringen som Planutvalget vedtok, som en en direkte trussel imot verdensarvverdiene, og uttaler at det undergraver formålet med Uthusprosjektet.

-For meg er det viktigste at husene i Røros sentrum er fylt med fastboende. Slik det er i dag tømmes sentrum sakte men sikkert, og jeg tror inntrykket av at man ikke får gjort noe med husene er en sterkt medvirkende årsak til det. Jeg skjønner heller ikke hvordan det undergraver formålet med uthusprosjektet, sier Isak V. Busch.

Evalueringene av Røros som Verdensarvsted; ICOMOS-rapportene har så langt ikke trukket fra utskifting av vindu som et problem, men omtaler problemet med at det ikke bor folk i flere av husene i sentrum som et problem. Rapportene er skrevet på engels, og søkeordet «window» får 0 treff i ICOMOS. Vinduer ser heller ikke ut til å være spesielt nevnt i stiftelesdokumentene for Uthusprosjektet.

Isak Busch er likevel mest provosert av det som står nederst i fylkesrådmannens saksutredning: Her kommer følgende «trussel» mot fylkespolitikerne, dersom de skulle godta planen slik den nå foreligger:  

For ordens skyld må det opplyses om at Riksantikvaren vil ha saken til underretning og eventuell overtagelse dersom de kulturminnefaglige rådene i saken ikke følges opp i vedtaket. Dette i henhold til Forskrift av 15.02.1979 om faglig ansvar etter kulturminneloven, § 3: «I saker som fylkeskommunen eller Sametinget behandlers om rette myndighet etter denne forskrift skal Riksantikvaren ha underretning dersom disse fatter vedtak i strid med de faglige tilrådinger i saken og vedtaket innebærer at nasjonale verneverdier berøres».

– Dette gjør meg sint, fordi det viser at de folkevalgte på både kommunalt og fylkeskommunalt nivå i realiteten ikke har noe vi skulle ha sagt i slike saker. Hvis vi ikke følger de kulturminnefaglige rådene blir vi uansett overprøvd. Hvor er demokratiet da?  Dette betyr i overført forstand at all bygningsmasse i Røros sentrum i realiteten forvaltes administrativt, og ikke av de folkevalgte.  Hva er poenget med at saken i det hele tatt behandles i folkevalgte organer da? Det blir intet annet enn en skinnprosess, og det er det som provoserer mest, sier Isak Busch til Rørosnytt.