Lillian Holden. Foto: Svend Agne Strømmevold

Prisvinnende redaktør jukser på seg å være rørosing

Lillian er redaktør for den prisvinnende lokalavisa Hallingdølen, og i fjor ble hun kåret til årets talent under Medienettverkets høstmøte. 

Lillian Holden er opprinnelig fra Ålen, men sier at jo lengre unna hjemstedet hun befinner seg, desto større er sjansen for at hun sier at hun er fra Røros. 

– Jeg er forferdelig glad i Røros, og jeg tror jeg er en ganske god Røros-ambassør, for jeg skryter veldig mye av stedet, sier Lillian, og forklarer at selv om hun kommer fra Ålen, er det ofte enklere å bare si at hun er fra Røros.

– For Røros har jo alle hørt om. Hvis jeg sier at jeg er fra Ålen så må jeg som regel følge opp med å forklare hvor det er hen. Sånn sett har jeg jukset på meg å være rørosing, så det er en litt sånn latmannsgreie, sier Holden.

Aviskarrieren begynte hun allerede som 13-åring da hun begynte som frilanser i Arbeidets Rett, en avis hun kom til å ha sommerjobb i flere år fram til hun etter videregående jobbet der et år fast mens hun ventet på å komme inn på journalisthøgskolen. Det var i forbindelse med jobben i Retten at den ungen Ålbyggen utviklet et så nært forhold til Røros.

– Når du jobber i avis blir du fryktelig godt kjent med folk i lokalmiljøet, så jeg kjenner vel like mye folk på Røros enn jeg gjør i Ålen etterhvert, og det har jo litt å si for at man føler tilhørighet til plassen, sier Holden.

Etter hun hadde fullført videregående og jobbet et år i Retten, begynte hun på journalisthøgskolen, som etterhvert skulle føre henne til Stavanger Aftenblad, og så til VG, hvor hun jobbet ti år i sportsredaksjonen.

– Der busa jeg rundt som sportsjournalist, og det var et drømmeliv for en sportsidiot, fastslår Hallingdølen-redaktøren. 

Nå har hun jobbet i hallingdølen siden 2018, hvor hun har vært redaktør siden 2019.

Hallingdølen er en av relativt få uavhengige aviser i Norge, og i mars holdt hun foredraget “Støtt på egne bein” på årsmøtet i Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner, hvor hun snakket om friheten og mulighetene det gir å ikke være underlagt et konsern. 

– Jeg merker godt at jeg synes det er veldig fint at vi kan ta våre egne avgjørelser på absolutt alt, vi kan legge vår egen strategi, vi har ingen over oss, det er ingen som stiller krav til oss og til hva vi skal levere, sier Lillian, og forklarer at det føles godt å jobbe for en uavhengig avis.