Magnus Ambrosius Heltboe, Håvar Sørdal, Ole Bekkos og Karin Sjøgren fra Bygningsvernsenteret. Foto: Svend Agne Strømmevold

Plasserer nye taubanebukker

Like før helga utplasserte Bygningsvernsenteret nye taubanebukker for å erstatte de gamle som hadde forfalt. Bukkene tilhører den 1400 meter lange taubanen som fraktet malm fra Olavsgruva til Storwartz.

Mellom Olavsgruva og flotasjonen på Nedre Storwartz går det en 1400 meter lang taubane som ble brukt til å frakte grovknust kobbermalm. Over tid har treverket i taubanebukkene råtnet, som er årsaken til at det nå utplasseres nye bukker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik ser det ut i dag etter at man har fått byttet ut flere av de gamle råtne bukkene. Foto: Rørosmuseet.

Landets eneste intakte taubaneanlegg
Taubanen ble flyttet fra Muggruva i 1941 og ble satt i drift året etter. Banen var i drift til 1972, da driften ved Olavsgruva ble nedlagt. 

Taubanen står den dag i dag, og med unntak av istandsettingen som foregår, er det landets eneste intakte taubaneanlegg. Anlegget er preget av forfall, og derfor ble et omfattende restareringsarbeid påbegynt i 1999. I 2018 var det nok en gang nødvendig med en istandsetting, og arbeidet med å bytte ut råtne taubanebukker begynte. 

Taubanen har til sammen 14 bukker av tre og en strammebukk for å stramme kablene ved belastning.

Bukkene har blitt satt opp av bygningsvernhandverkere ved Bygningsvernsenteret. Magnus Ambrosius Heltboe, Karin Sjøgren, Ole Bekkos og arbeidsleder Håvar Sørdal har brukt et par dager i den strålende påskesola til å sette ut de nye bukkene. Kjellmark har bidratt med kraner og lifter, og har stått for brøytingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her monteres en ny bukk. Foto: Rørosmuseet.

Heldige med været
Håvard Sørdal fortellet at de var heldige med været, og at det gjorde det enklere å få utplassert bukkene. 

– Bare det å brøyte opp dit er jo en stor prosess, for det er vel cirka 700 meter som skal brøytes frem, og så skal vi opp med kran og lift, to hjullastere og masse utstyr, så det må være noenlunde føre. Det passet bra for det var mildvær når de brøytet og gravde, også fikk de klappet til med gravemaskin så det ble steinhardt og kjempefint, ier Håvard, og tilføyer, – så det gikk egentlig veldig bra og smertefritt.

Omfattende prosess
Siden 2018/2019 har de arbeidet med å bygge nye bukker og erstatte de gamle i taubanen. 

Avdelingsleder ved Bygningsvernsenteret, Berit Bakosgjelten, forteller at det har vært en lang og omfattende prosess. 

– Det er egentlig en funksjonell taubane, bukkene ble istandsatt tidligere, og banen ble åpnet i 2006. Men når vi skulle gå igjennom bukkene i 2017, fant vi at mange av bukkene var råtne, og da begynte prosessen med å søke om alle mulige tillatelser til å få sette dem i stand, forklarer Bakosgjelten.  

Foto: Rørosmuseet.