Petter Nyquist, også kjent som Petter Uteligger fra dokumentaren på TV2 med samme navn, tar turen til Røros under Femundløpet i starten på februar, skriver Femundløpet i en pressemelding.
-Jeg kommer oppover for å lage en enkeltstående dokumentar rundt Medvandrernes «oppdrag» under Femundløpet. Det arbeidet Are og gjengen får til er jo fenomenalt, og ikke minst at de får den tilliten som de gjør fra arrangørene i Femundløpet, sier Nyquist.
Medvandrerne er en frivillig organisasjon, og ble stiftet i februar 2018, med mål om å bruke naturen, samhold og aktiviteter for å styrke deltakernes evne til å mestre livet tross utfordringer med rus og psykisk helse. Medvandrerne ble startet av Are Lerstein, som bruker sin erfaring og kunnskap for å hjelpe rusmisbrukere på veien til et rusfritt liv. Fokuset er på mestring og læring, anerkjennelse og likeverd, og alle deltar og bidrar uavhengig av bakgrunn og livssituasjon.
Brobygger
-I det man går inn som funksjonær i Femundløpet, endrer man på en måte litt identitet, det blir både en slags brobygger og motivasjon til å møte samfunnet, i tillegg til at man får en ny rolle. Det gir gode erfaringer med å mestre oppgaver, og møte andre mennesker, forteller Lerstein. I fjor stilte 22 medvandrere som funksjonærer – i år er tallet hele 80.
De fleste som var med i fjor, har tatt tak i livene sine og tatt ansvar for å forsøke å bli rusfri. Sebastian Walker og Veronica Ivana Pedersen, som deltok som funksjonærer i fjor, stiller jo på startstreken i Femundløpet i år, forteller Lerstein. Tryggheten i å kunne støtte seg på noen som har forsøkt seg som funksjonærer tidligere, betyr også mye.
Ikke bare rusmisbruker
-Det er mye frykt og mye forventninger, og da er det greit å kunne snakke med dem som har vært med før. Jobben de gjør under Femundløpet, viser at det er masse ressurser i folk som mange ikke har så mye tro på. Her er man funksjonær, ikke rusmisbruker, og de som får en slik sjanse vil også gjerne yte sitt beste, sier Lerstein.
Medvandrer-konseptet er utviklet i samarbeid med fagfolk, personer med egenerfaring og andre organisasjoner i rusfeltet. Arbeidet baserer seg på erfaringer fra turer og aktiviteter som Medvandrerne gjennomførte i 2017 og 2018, blant annet med tur i Rondane, frivillig innsats på Femundløpet og under sykkel-VM i 2017.
Årets beste sjekkpunkt
-Alle medvandrerne har som mål å få Tufsingdalen til å bli årets beste sjekkpunkt, og utfordrer derfor alle andre til å lage liv på sjekkpunktene. Vi er også til stede på Røros og på sjekkpunkt Søvollen, forteller Lerstein.
Dokumentaren fra Medvandrernes opphold under Femundløpet vises på TV2 i løpet av året.
__