Per Ivar Lundli. Foto: Svend Agne Strømmevold

Per Ivar tilbyr kurs i førstehjelp til arbeidsplasser og bedrifter

For å bidra til å øke den generelle kunnskapen om førstehjelp, tilbyr Per Ivar Lundli kurs i førstehjelp etter behov.

Lundli er utdannet sykepleier, paramedic og ambulansearbeider, og har mangeåring erfaring fra arbeid innen ambulanse- og akuttmedisin. I tillegg er han godkjent instruktør av Norsk resuscitasjonsråd innen grunnleggende hjerte- og lungeredning(HLR), samt hjerte- og lungeredning med bruk av hjertestarter/defibrillator.

– Jeg har i mange år fått forespørsel om å holde kurs på grunn av jobben jeg har i ambulansen, også har jeg en overbevisning om at jo flere som kan førstehjelp, desto tryggere er vi alle sammen i sånne små samfunn som det her, og det er noe av drivkraften, sier Lundli.

Per Ivar forklarer at i jobben som ambulansearbeider ser han til daglig hvor avhengig man er av at folk har fått den første hjelpen for at ambulansen og sykehuset skal kunne komme i mål med et godt resultat.

– Det er noe vi kaller Kjeden som redder liv. Det er fire punkter: Tidlig varsling, tidlig hjerte- og lungeredning, tidlig bruk av hjertestarter, og tidlig inn til behandling. De tre første punktene gjelder mannen i gata, eller den som kommer først, og det er den viktigste personen for at man skal ha sjanse til at det skal gå bra ved en hjertestans, forklarer Lundli, – Uten at de tre første punktene blir gjennomført, så forsvinner mye av sjansen til å overleve.

Per Ivar forteller at dersom man kommer over noen som ligger livløs på bakken, så skal man først prøve å finne ut om det er liv i personen eller ikke.

– Det gjør man ved å snakke høyt til personen, riste godt i vedkommende, og kanskje til og med gi et klapp på kinnet, og hvis du ikke ser noe tegn til liv, så kan man sjekke om personen puster, men det skal man ikke bruke så veldig mye tid på. En skal heller ikke bruke mye tid på å sjekke om det er puls, for det kan være ganskec vanskelig. Da handler det rett og slett om å tilkalle hjelp, ringe eller få noen til å ringe etter hjelp, og starte hjerte- og lungeredning, sier Lundli.

Videre forklarer han at det ikke blir lagt like mye vekt på teoretisk undervisning av førstehjelp nå som det ble gjort tidligere, og at det heller fokuseres på at det er noe man må øve på.

– Du må drille det inn, slik at du er mer forberedt og vet hva du skal gjøre, sier Per Ivar.