Denne Steinskvetten poserer for fotografen på toppen av et lite tre ved Gråbenstenen. Foto: Tore Østby

+ Pendler mellom Sahara og Gråbenstenen

Mens grensene er stengt for turister fra mange land, har mange kommet hit fra utlandet som vanlig. Steinskvetten er et relativt vanlig syn i fjellet rundt Røros. I steinrøyser samlet av isfjell i bevegelse og nydyrkende bønder, slår de seg til.

Bildet er tatt ved Gråbenstenen ved Kvernengan. Forfedrene til fuglen på bildet møtte nok gruvearbeidere på vei til og fra gruvene. Gråbenstenen var nemlig en merkesten på vei til Kongens gruve. Der kunne de nyte utsikten til Storskarven, Vigelfjella og Hummelfjellet før de skulle gjøre sitt arbeide inne i fjellet.

I steinrøysa har Steinskvetteparet 5 til 7 lyseblå egg, som ruges av hunnen i 14 dager. Når folk nærmer seg flyr hannfuglen rundt og varsler med en smekkende lyd og høres engstelig ut. Det er denne oppførselen som har gitt fuglen navnet. Den skvetter tilsynelatende rundt blant steinene, men skvetne er de ikke når det gjelder å fly langt.

Når ungene vokser til må de bli med på den lange og strabasiøse flyturen til Sahara, før de vender tilbake igjen neste år. Vinteren tilbringer de i Vest-Afrika, i utkanten av verdens største ørken. Norsk Ornitologisk Forening har vurdert bestanden til 200 000-500 000 par. Med en normal hekkesommer, er det omlag en million Steinskvetter som legger ut på den lange ferden sørover.

Noen har lagt en sten på Gråbenstenen.
Foto: Tore Østby