Påskefestivalen skildrer gaukrennet som har vært arrangert på Orvos hver skjærtorsdag bortsett fra de siste to årene. Foto av maleri: Iver Waldahl Lillegjære

+ Påskefestivalen på Orvos

Gaukrenn er en norsk tradisjon hvor man som regel kler seg ut, går- eller hopper på ski og gjerne har noe godt i glasset samtidig. På Orvos har tradisjonen vært gjennomført hver skjærtorsdag i manns minne bortsett fra i fjor og i år. Smittevernanbefalinger har stoppet tradisjonen de siste to årene.

Kunstneren Oddvar Siksjø har foreviget starten på rennet i maleriet “Påskefestivalen.”

– Bildet beskriver starten på et par-renn. Man trekker en partner som man skal gå en runde sammen med. Det er en tradisjon i påsken helt tilbake fra 40-tallet på Orvos, sier Siksjø.

Tradisjonen for påskefestivalen starter med barneskirenn på formiddagen, så samles man inne i forsamlingshuset hvor det blir trukket navnelapper slik at man får satt sammen tilfeldige par av menn og kvinner. Paret går så en runde på to kilometer på jordene på Orvos. Underveis er det forskjellige poster, både teoretiske og praktiske. 

– Jeg husker en oppgave var å knyte en omvendt slipsknute. Selv om det vanligvis er flest teoretiske poster, sier Siksjø. Oppgavene i dag lages slik at man ikke kan finne svaret på internett. 

Idealtid

Postene gjør det hele mer sosialt og moro både for deltakere og arrangører. I slike renn er det som regel ikke om å gjøre å komme først i mål. På rennet i Orvos så er det idealtid som gjelder. Det kan være å gå på jevnest tid over to runder eller den tiden som er nærmest gjennomsnittet av alle som har gått. 

Han forteller at  det brukes å samles mye folk på hyttene i området i påska. Det kan være utflyttede folk, folk med en eller annen tilknytning til Orvos. I tillegg kommer det folk i fra andre steder i kommunen kan Siksjø fortelle.

– Barneskirennet har vel vært det mest populære rennet men begge arrangementene til sammen har vel cirka 100 personer, sier han. 

Arrangementet gir en inntekt til grendahuset. I gamle dager var det mye aktiviteter gjennom hele dagen. Det ble blant annet servert middag i grendahuset, man hadde lotteri og kaffe og kaker. Påskefestivalen ble avslutett med en fest på kvelden hvor man også delte ut premiene fra skirennet på dagen.

– Festen på kvelden var kjempepopulær frem til 80-tallet, så ble det mindre og mindre folk. Så ble det slutt på premieutdelingen på festen. De delte ut premiene rett etter rennet i stedet. Nå har det ikke vært arrangert fest der de siste 20 årene, forteller Siksjø.