Ola Dragmyrhaug(Fjell-TV) Kristian Karset Broen, Andreas Kokkvoll, Theodor Hjelmtveit, Martin Rindalsholt. Foto: Svend Agne Strømmevold

Øver på droneflyging til Femundløpet

I år gjennomføres Femundløpet LIVE for første gang. Satsningen vil tilby livestreams fra sjekkpunkter under løpet. Det blir innslag fra løypa, direktesendinger og studiosendinger. Men først må dronene testes ut.

Fjell-TV produserer sendingene med produsent Marit Manfredsdotter fra Fakta film AS.

Andreas Kokkvoll og Martin Rindalsholt koordinerer bilder, film og reportasjer til Femundløpet LIVE.

Godkjente dronepiloter
Tirsdag har crewet brukt store deler av dagen på å teste ut droneflyging i Røros sentrum.

– Som en del av LIVE-produksjonen så bistår vi med livesending med drone, sier Kokkvoll, og forklarer at det er mye som skal gjøres og testes ut for å få alle delene av produksjonen til å henge sammen.

Andreas forteller at de har god dialog med avinor, og at politi og AMK er opplyst om hva som skal skje.

– Det er lovpålagt å ha dronepiloter, så de vi bruker er godkjente som er sertifisert til sitt bruk, sier Kokkvoll.

– Teamet mitt består av to dronepiloter som skal livestreame fra starten, sier Andreas.

Kokkvoll forteller at det er første gangen han jobber med droneflyging i en mediaproduksjon, og at det blir kjempespennende å teste det ut.

– Utfordringen er å få koblet alt sammen så det fungerer, også må vi teste rekkevidden på dronene. Det er jo mye bygg i sentrum, og vi flyr to forskjellige typer droner. Det ene er en standard-drone som hvem som helst kan fly, og den andre er en selvbygd drone som er laget for litt mer fartsfylte klipp, men den har noe begrenset rekkevidde på visse plasser, sier Andreas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her tester crewet droneflyging i sentrum. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Signalene fra dronene sendes til Ola Dragmyrhaug fra Fjell-TV, som har rigget opp produksjonsstudio bak i en bil.

Lokal produksjon
Tidligere har blant annet TV 2 stått for mediaproduksjonen av løpet.

– Men i år så er det så å si en lokal produksjon, med folk fra regionen. Det er dyktige fagfolk med kompetanse som slår seg sammen og lager produksjonen.

Kokkvoll jobber med å organisere og få folk til å samarbeide godt. Kokkvoll innrømmer at det er en omfattende oppgave å dekke verdens største hundeløp.

– Det er krevende å dekke et arrangement hvor du har nesten 200 deltakere som fortjener å få kamera på seg, sier Kokkvoll.

– Jeg har fulgt denne sporten i over ti år, og har tenkt mye på hvordan dekningen kan være for å ivareta deltakerne, men også publikums forventninger.Min ambisjon er å levere noe jordnært, forklarer Kokkvoll.

– Det er en flerkamerarodiuksjon som styres herfra, og det er herfra vi sender streamen, sier producer Ola Dragmyrhaug fra Fjell-TV. Foto: Svend Agne Strømmevold.