Isak V. Busch. Arkivfoto. Foto: Svend Agne Strømmevold

Ordføreren oppsummerer året

2022 har bydd på et bredt spekter av politiske saker og utfordringer, og med en presset økonomi er ordføreren glad for at kommunen har kommet gjennom året uten å måtte si opp folk eller legge ned ikke-lovpålagte tjenester.

– 2022 skulle bli året vi skulle bli ferdig med Korona. Men så kommer det enda flere kriser med Russlands invasjon av Ukraina som har bidratt til at vi har fått en vanvittig ustabil økonomisk situasjon i verden, sier ordfører i Røros kommune, Isak V Busch, og utdyper, – Med strømpriskrisen, rentene som går opp, matprisene og en stor flyktningstrøm, har det blitt enda et unntaksår og et kriseår, og nå lurer jeg virkelig på når vi skal få et normalt år igjen.

Ikke tilbake til normalen

Isak sier at han risikerer å ikke få et eneste normal-år som ordfører dersom han ikke blir gjenvalgt til høsten.

Busch legger ut om sakene som har preget året, og forteller at det har vært mange og varierte politiske utfordringer i året som har gått. 

Året startet med behandling av saken om Gjøsvikmoen, som det ble mye engasjement rundt. En annen sak ordføreren vil trekke fram er flyktningsituasjonen.

– Vi gjorde et vedtak om å bosette flyktninger, og nesten alle har kommet, og det er jo kjempebra, sier Busch.

– Og i løpet av året fikk vi landet det nye biblioteket, og fikk regulert det nye boligfeltet Gjøsvika 5, sier Isak. 

Videre forteller Busch at en sak som kanskje ikke har vært så synlig, men som har medført mye arbeid, er saken om interkommunalt samarbeid.

– Vi har sett på samarbeidet med Os, Holtålen og Røros, for å se hva som fungerer og hva som må endres på, og det er et arbeid vi kommer til å fortsette med. Blant hensiktene med samarbeidet er tjenestekvalitet, økonomi, og det å bygge store nok kompetansemiljøer for å være en attraktiv arbeidsgiver, forklarer Isak.

Ordføreren nevner saken med eiendommen etter Falkberget, en sak han sier skapte et enormt engasjement . Videre forteller han at gågatesaken preget sommeren, og at han er spent på å se hvodan saken ruller videre på nyåret. Saken om utbedringen av Fylkesvei 30 er også en sak han forteller at har hatt stor betydning, og nå den pågående innføringen av Helseplattformen.

– Dette er noen av sakene som kanskje har vært mest synlig, og som i størst grad har preget året, sier Isak.

Utfordrende situasjon

Ordføreren sier at han er fornøyd med hvordan kommunen har taklet de mange utfordringene de har gått i møte.

– Vi hadde nylig behandling av budsjett og økonomiplan, og det ser ut som det blir et krevende 2023 for oss, sier Isak, og fortsetter: 

– Strømprisene for Røros kommune er helt vanvittig for 2023, og har vært det også i 2022. Vi gjennomførte et energieffektiviseringsprosjekt for noen år siden, og fikk ned strømbruken. Hadde vi ikke gjort det så hadde det vært mye verre for oss økonomisk i dag. 

Busch sier at både strømprisen har påvirket kommuneøkonomien, men også renteoppgangen, i og med at kommunen har en del gjeld. 

– Når vi får alt det her samtidig så blir vi skikkelig presset økonomisk, men vi har klart å ikke si opp folk, og har klart å ikke legge ned ikke-lovpålagte tjenester som Ungdommens Hus og sånne ting som ofte blir truet når man er i en vanskelig økonomisk situasjon. Det har ikke vært tema engang her, og det er jeg veldig happy med, sier Isak, og presiserer:

– Hvis skoen trykker hardt nok, så er det de ikke-lovpålagte tilbudene en må ta først, men jeg tror at kommunedirektøren vet veldig godt hva ordføreren mener om Ungdommens Hus, og det vil aldri, aldri skje at det tilbudet legges ned så lenge jeg er her, avrunder ordføreren.