Familiehjemskonsulent Eleonora Ingvaldsen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Ønsker flere fosterfamilier på Røros

Mange barn vokser opp uten familie, og det gjøres mye for å få plassert dem som faller utenfor systemet. Nå ønsker stiftelsen Aberia at flere åpner sine hjem på Røros.

Familiehjemskonsulent Eleonora Ingvaldsen fra stiftelsen Aberia, forklarer at et familiehjem er som et forsterket fosterhjem hvor den ene fosterforelderen får lønn for å være hjemme med barnet på heltid.

Legger til rette for familien

– Det er fosterfamilier som får lønn for å være hjemme med barnet som blir plassert. De barna vi får har stort sett litt mer utfordringer enn vanlige barn, og da legger vi til rette for familien, slik at de er styrket i den jobben de skal gjøre. Det er utgangspunktet, forteller Ingvaldsen.

Aberia er en stiftelse som er en av flere aktører som jobber med å få plassert unge som ikke kommunen eller staten har klart å plassere. 

– Barnevernet er de som tar omsorgen for barn, og de sender sine forespørsler til Buffetat, som igjen tar kontakt med oss eller en annen aktør på markedet, som kan hjelpe til med å finne et hjem, sier Eleanora.

Utfordringer og omsorg

– Barna som vi får har ofte en del utfordringer, og familiehjemmene får hjelp av oss så de enklere kan sørge for at barna får det de trenger av tilknytning, oppmerksomhet, omsorg og rammer. Det er mange ting som er satt i system, som gjør at de kan etablere en tryggere base for ungene, forklarer Ingvaldsen.

Et fosterbarn kan være alt fra 0-18 år, men hos Aberia er det hovedsakelig unge i alderen 10-17 år, og det er fordi at staten eller kommunen ofte tar seg av eller finner fosterhjem for de yngste.

Givende å hjelpe

Dersom man har et ønske om å bli et familiehjem, er det ikke noe i veien for å møte til en uformell samtale.

– Kan du si litt om hva det innebærer å være fosterhjem?

– Det innebærer å åpne hjemmet sitt, og være med og tørre å møte et barn som har behov for en type endring, en type utvikling og en trygghet. Det handler om å tåle barns smerter og barns historier. Det handler også mye om å tåle både nærhet og avvisning. Dette er barn som ofte har vært avvist over lang tid, forklarer Ingvaldsen, og legger til:

– Man får brukt sider av seg selv som man aldri hadde trodd man skulle få brukt. Hvis man har lyst til å utvikle seg som menneske, så tror jeg man har mye å vinne på å bli et familiehjem. Jeg vil understreke både gleden og alvoret i det å være et familiehjem, sier Ingvaldsen.