Foto: Tove Østby

Ønsker å motta 100 flyktninger i 2023

Røros kommune er anmodet om å bosette 100 flyktninger i 2023, som er det samme antall som i 2022. Per nå mangler det tilgang på boliger i dette omfanget, samt boliger tilpasset flyktninger med funksjonsnedsettelse.

På kommunestyremøtet 15.12 ble saken tatt opp til orientering, og ble lagt fram med følgende forslag til vedtak. Vedtaket ble enstemmig vedtatt.

Kommunedirektørens forslag til vedtak 

1. Hvis alle forhold ligger til rette, som beskrevet under vurderingen av saken, har Røros kommune en intensjon om å kunne bosette 100 flyktninger i 2023 i tråd med anmodningen. Røros kommune må imidlertid gjøre en fortløpende og helhetlig vurdering av dette undervegs i bosettingen i 2023. Per nå mangler det særskilt tilgang på boliger i dette omfanget. 

2. Familiegjenforeninger inkluderes ikke i antallet. 

3. Røros kommune har per nå ikke tilgang på boliger tilpasset flyktninger med funksjonsnedsettelse, og vil ha en utfordring med å bosette personer med komplekse, helserelaterte behov.

Røros kommune mottok 27.11.2022 anmodning fra IMDi om å bosette 100 flyktninger i 2023. IMDi ba Røros kommune om å bosette 100 flyktninger i inneværende år. Kommunen vil innen utgangen av året ha bosatt rett rundt 90 flyktninger, hvorav rundt 90% er fra Ukraina.

Den store flyktningestrømmen av flyktninger fra Ukraina siden mars gjør 2022 til et ekstraordinært år. Som følge av situasjonen i Ukraina ba IMDi alle kommuner om å ta imot til sammen 35 000 flyktninger i 2022. Samtlige kommuner har vist en positiv bosettingsvilje og har til sammen vedtatt å bosette i tråd med anmodningen. 2022 ble et rekordår. Det har aldri før kommet så mange flyktninger til Norge, og behovet for bosetting har aldri vært større. I tillegg har bosettingen vært raskere i år enn på lang tid. 

IMDi sier at Røros kommune har gjort en svært viktig innsats i arbeidet med bosetting og integrering av flyktninger og funnet gode løsninger i ei krevende tid. Situasjonen knyttet til behovet for bosetting er prega av stor uvisshet. Det er uklart hvor lenge krigen i Ukraina vil vare og hvor mange som vil komme til Norge, på kort og på lengre sikt. Samtidig er det venta at flyktningestrømmen vil være stor også i tida framover. Norge skal også bosette flyktninger fra andre konfliktområder i verden. Derfor er det samlede behovet for bosetting ventet å være spesielt høyt også i 2023. På bakgrunn av dette anmoder IMDi kommunene om å bosette til sammen 35 000 flyktninger i 2023.