Oddvar Siksjø. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Oddvar Siksjø: Kobberkolorittens mann

Oddvar Siksjø er en kunstner som har utviklet en særegen stil og fargepalett som gjenspeiler gruvedriften i det historiske Røros.

Fra kjelleren på gården i Orvos kommer det stadig vekk nye malerier som kan beskues i Galleri OK på Frivillighetssentralen eller i Galleri Kårstuggu på hjemgården.

– Jeg har krotet og tegnet hele tiden, helt fra jeg var ungen. Maling med farger begynte jeg med senere. Det var et kurs som jeg deltok på som startet det hele egentlig, da jobbet jeg fremdeles som gårdbruker. Kurset var vel i 1981 og i den tiden bodde Pushwagner på Røros og jeg deltok på kveldskurs sammen med ham nede på den videregående skolen. Den gangen var han ikke som han har vært senere i karrieren, han var helt normal, humrer Siksjø.

Maratonmannen

Oddvar Siksjø har en historie som ikke er som man forventer av en kunstmaler, tidligere har han vært aktiv i friidrett og har sprunget både halvmaraton og helmaraton. Han har personlig rekord på maraton med 2 timer og 27 minutter.

– Jeg var med på 19 maratonløp men syns ikke jeg fikk fullklaff på noen av disse. Jeg åpnet som regel for hardt, men ble nummer syv i NM en gang, det er vel det beste resultatet. Jeg trente bestandig ganske mye men var vel egentlig bedre på halvmaraton og har en pers på 1 time og åtte minutter, sier han.

Siksjø malte litt etter han deltok på kurset med Pushwagner men det var begrenset med tid, han prioriterte idrett og hadde gårdsdriften å ta seg av.

– Jeg drev aktivt med idrett frem til begynnelsen av 90-tallet, etter det ble det bare mosjon. I ettertid er jeg veldig glad for at jeg drev med idrett. Det var et trivelig miljø med mange kamerater og Røros hadde et aktivt friidrettsmiljø på 80-tallet, sier Siksjø.

Etter kurset har Siksjø lært mest på egen hånd. Han studerer maleri på internett, finner inspirasjon derfra som han tar med seg inn i egne verk.

Et motiv fra hjembygda Orvos, påskeskirennet.

– Jeg søker på navnene til de forskjellige malere jeg vil studere og ser en del blant annet på nettsiden til auksjonshuset Blomqvist. Ser jeg et maleri jeg liker kan jeg sitte å se på det en god stund, finne elementer i det før jeg går videre til neste maleri. Eksempelvis har de røffe landskapene til Anders Kjær påvirket meg uten at det jeg maler er etterligninger. Det røffe uttrykket går igjen hos oss begge to, og jeg ser hvordan han gjør det, men likevel kommer det ut med mitt særpreg, sier han.

Kobberpaletten

Siksjø har en fargepalett som er lett gjenkjennelig. Selv om de abstrakte maleriene hans har en del andre fargetoner er det kobberkoloritten som er typisk for et Siksjømaleri.

– Jeg har vært bevisst på å holde på min særegne fargepalett, man kan kanskje finne elementer av Lars Hertervig der. Tidlig i malerkarrieren malte jeg bilder fra Nordgruvefeltet, Christianus Sextus, Kongens gruve og Rødalsgruva. Totalt cirka 35 maleri med samme fargepalett i alle mulige vinkler og utsnitt der oppe. Selv om bildene derfra var mer naturalistisk enn bildene jeg maler i dag, har fargepaletten blitt med videre. Jeg tenker at den fargepaletten jeg bruker i stor grad avspeiler hvordan Røros så ut i gamle dager med gruvedriften, uten vegetasjon, og med røyken fra Smelthytta hengende i lufta, sier han.

Klassisk Rørosmotiv med Siksjøs særpregede fargepalett.

Bildene til Siksjø har et røft uttrykk med abstrakte element på et naturalistisk fundament. Man finner noe gjenkjennbart der, men likevel  gir bildene seeren rom for egen tolkning. Lik en drømmesekvens gir bildene oss sanseinntrykk vi ikke kan oppleve på en annen måte. Siksjø fortsetter tradisjonen med særpreget kvalitetskunst fra Røros.