Pressemelding: Nå skal skogen i Mølmannsdalen restaureres
Fra mandag 10. oktober og noen uker fremover, vil det gjennomføres hogst av gran i Mølmannsdalen naturreservat. Hogsten vil utføres med motorsag i de nordøstlige delene av reservatet. Selve trevirke skal tas ut på vinterføre og benyttes til blant annet ved, mens kvistavfall brennes på stedet i løpet av høsten/vinteren.
Gran i plantefelt kan regnes som et fremmed treslag på Røros, og utgjør en trussel mot naturverdiene ved at de endrer landskapsbildet, utkonkurrerer stedegne arter og endrer vekstvilkår ved å gi skygge og forsurer skogbunnen med barnåler. I Mølmannsdalen er det flere granplantefelt fra perioden 1960-1990, som til sammen dekker et areal på nesten 400 dekar. Plantefeltene av gran hindrer utviklingen av den stedegne vegetasjonen og har flere steder skapt en «biologisk ørken», der det er svært dårlige forhold for andre arter enn grana. Grana må derfor sees på som den største trusselen mot verneverdiene i naturreservatet.
I Mølmannsdalen vokser det i hovedsak furu, men i lia opp mot Gråberget og Litjlifjellet veksler det mellom fattige furumoer og rike bjørkeskoger. I bjørkeskogene finner man rik vegetasjon med høgstauder, lågurter, småbregner og bærlyng, som gir grunnlag for et rikt naturmangfold. Det er slike bjørkeskoger vi ønsker på sikt skal etablere seg, særlig i de mest fuktige partiene, mens det i de tørrere områdene er potensial for en grovvokst furuskog.
En målsetting er å beholde verneverdiene i en mest mulig urørt tilstand, og eventuelt videreutvikle dem. Uttaket av gran, med tanke på å la stedegen vegetasjon etablere seg, kan derfor sees i klar sammenheng med formålet til naturreservatet.
Hele granfeltet i Mølmannsdalen er inndelt i soner, basert på trusselgrad, egnet uttaksmetode og potensiell vegetasjonstype som kan reetablere seg her. Det er nå startet opp uttak i de delene der bruk av motorsag er best egnet, så må det gjøres en vurdering underveis, på hvordan arbeidet går og veien videre. Arbeidet som utføres i høst, gjøres av to innleide personer med motorsag og er finansiert gjennom statlige midler, som kommunen har søkt fra Statsforvalteren i Trøndelag. Arbeidet vil pågå i 5-6 uker, eller frem til snøforhold gjør at det må avsluttes.
Folk som er på tur i området, vil kunne høre motorsag og observere røyk fra brenning av kvist. Brenningen vil skje etter avtale med brannvesenet på Røros.