Mort ynglet i Gjettjønna

Analyse av mort, som ble tatt opp i forbindelse med Rotenonbehandling av Gjettjønna, tyder på yngling i Gjettjønna. Analyser av konsentrasjoner av et utvalg grunnstoffer i skjell(som dekker hele huden på Mort og andre skjellfisker), tyder på at tre av de fire mortene som ble tatt opp, har levd i Gjettjønna hele livet. Det kan imidlertid ikke utelukkes helt at de kan ha vært flyttet i et veldig tidlig stadie.

Her sprutes rotenonblandingen over sivet innerst i Gjettjønna. Foto: Tore Østby

Analyse av de den største morten viser at den ble flyttet til Gjettjønna fra et annet vann, med en annen vannkvalitet i 2011 eller 2012. Mort ble påvist i Gjettjønna i 2016. Det er avsetninger i skjellene som avslører miljøet morten har levd i. Skjellene vokser, og «bygges» av stoffene som finnes i vannet.

Tidspunkt for flytting av mort, eller om de har levd på samme sted hele livet, kan estimeres ved å beregne hvor på skjellet endringene i nivå av strontium og barium skjer. Klassisk skjellesing gjør det mulig å tilbakeberegne alder til hvert området på skjellet. 

Fangst fra Gjettjønna før rotenonbehandling – Gjedde, to mort, abbor og sik. Foto: Privat

Ett til tre skjell fra hvert individ ble analysert (Se tabell 1 og figur 1). Grunnstoffene litium (Li), bor (B),  kalsium (Ca), cesium (Cs), barium (Ba), lantan (La), cerium (Ce), praseodym (Pr) neodym (Nd), bly (Pb), uran  (U), natrium (Na), magnesium (Mg), svovel (S), titan (Ti), krom (Cr), mangan (Mn), jern (Fe), sink (Zn) og  strontium (Sr) i hydroksylapatittlaget i skjellene ble analysert med LA‐ICP‐MS (laser ablasjon induktivt  koblet plasma massespektroskopi) i to linjer fra senter og ut til ytterkanten av de analyserte skjellene.