+ Millionsatsing på lasskjørerne

Røros kommune søker Trøndelag fylkeskommune om et tilskudd på kroner 1 295 000, som er avsatt til tilrettelegging for lasskjørerne i forbindelse med Rørosmartnan. Tilskuddet er tenkt benyttet til å gjenreise den ene uthusrekka som tilhørte Aspåsgården på Flanderborg, og benytte uthusrekka til stallplasser.

Som bakgrunn for søknaden står det i søknaden at Aspåsgården var en bygård beliggende på østsida av Hyttelva i Røros sentrum. Gården besto av en rekke bygninger. I 1916-17 ble flere hovedbygningen flyttet til Trøndelag folkemuseum på Sverresborg. I etterkant ble ble de fleste uthusene revet. Skanckesmia ble etterhvert oppført på tomta, ut mot Hyttelva. Skanckesmia ble revet i 1976.

Den siste ferdasstallen etter Aspåsgården, ble istandsatt gjennom Uthusprosjektet i 2004. Høylemmen hadde blitt revet en del år tidligere, slik at bare tømmerkassa som utgjorde første etasje, stod igjen. Stallen ble istandsatt og høylemmen ble tilbakeført. For noen år siden ble stallinnredningen tilbakeført og stallen brukes under Rørosmartnan hvert år. I forbindelse med finanskrisa, ble det innvilget tilskudd til å arrangere et laftekurs på Røros, for å lære opp nye håndverkere i tradisjonelt bygghåndverk. Da ble den resterende delen av uthusrekka mot sør oppført som kopi. Denne består av av fjøsrom, skjæle og stall ut mot elva, med høylem over. Første etasje er stort sett oppført i laft, mens andre etasjer er oppført i bindingsverk. Stallrommet i denne delen er nå under innredning, og skal tas i bruk  som stall igjen ved førstkommende martna.

Røros kommune eier både grunnen og de rekonstruerte bygningene på tomta. I forslaget til ny sentrumsplan, er området avsatt til rekonstruksjon av Aspåsgården med tilhørende bygninger. Røros kommune ønsker at gården fortsatt skal kunne brukes til stallplasser, og som base for forbøndene under Rørosmartnan. I den forbindelse er det ønskelig å rekonstruere uthuset som stod ut mot Hyttelva, for å kunne etablere flere stallplasser, og lagermuligheter for slede og annet utstyr for forbøndene. Arbeidet med å rekonstruere uthusrekka er tenkt kombinert med kursvirksomhet for å lære opp nye håndverkere i tradisjonelt håndverk. I tillegg vil prosjektet bidra til byreprasjon, ved at en får på plass igjen et uthus med en sentral plassering i sentrum av bergstaden.

– Prosjektet er tenkt som et samarbeid mellom Røros kommune og Rørosmuseet/Bygningsvernsenteret. Rørosmartnan og representanter fra forbøndene, er orientert om prosjektet og støtter opp under det, står det i søknaden.

Røros kommune er i gang med å samle inn det som finnes av arkivmateriale om bygningen ; herunder yngre branntakster, tegninger og foto. Når det er gjort er planen å utarbeide et budsjett og finansieringsplan for prosjektet.

Foto: Lotte Stockmans

 

Facebook
Twitter
LinkedIn