Jon Anders Kokkvoll. Arkivfoto: Tore Østby

Mikrohusetablering i Røros kommune (+)

Interpellasjon til kommunestyret 17.juni 2021 fra Røros Arbeiderparti – Jon Anders Kokkvoll:

Røros kommunestyre har tidligere fått en orientering om mikrohus.

Mikrohus og småhusbebyggelse er voksende i popularitet. Stadig flere ønsker å bo på en annen måte enn i tradisjonelle boliger. Bakgrunnen for ønsket om å bo på en annen måte enn det tradisjonelle kan være varierende. Noen ønsker å bo på en måte som gir minst mulig klimaavtrykk, noen ønsker å bruke mindre penger på bolig enn andre ting, mens andre igjen rett og slett ønsker å eie mindre ting og tang, og det er sikkert mange flere grunner. Poenget er at dette er voksende i popularitet, og vi ser en mulighet i at Røros kan bli første kommune i landet med å etablere en mikrohus landsby.

Røros AP synes dette er spennende, og mener det er verd å undersøke hvilke muligheter vi har til å få til dette på Røros.

I kommunens vedtatte klima- og miljøplan finnes det flere punkter som kan sees i sammenheng med en eventuell mikrohuslandsby etablering med dertil hørende fellesfunksjoner i et nærmiljø:

  • –  Røros kommune oppfordrer til gjenåpning av «brakk» dyrkamark, tilrettelegger og oppfordrer til ulike former for nabolagshager
  • –  Røros kommune prioriterer miljøvennlige energiforsyningsløsninger og bygningsformer i utbyggings- og transformasjonsområder
  • –  Røros kommune legger til rette for alternative og miljøvennlige boformer (eks. økosamfunn)En etablering av en mikrohus landsby kan ha flere elementer ved seg. Man kan se for seg at det opprettes i et hyggelig og naturnært bomiljø, med felles sosiale områder, kjøkkenhage, oppbevaringsboder osv. Behovet for antall parkeringsplasser kan være lavere enn i ordinære boligfelt.En mikrohus landsby bør etter vårt syn være åpen for private som ønsker å etablere seg med sine mikrohus, men også for kommunen som mulig eier av noen enheter.De kommunalt eide enhetene kan for eksempel tjene som
  1. a)  Rimelig leieobjekt for de som ønsker å «prøvebo» på Røros
  2. b)  Som en eie-til leie-løsning for unge som ønsker seg inn på boligmarkedet, der deler avleiesummen benyttes til å opparbeide egenkapital
  3. c)  Utleie til private som ønsker å «prøve ut» en mikrobolig i en tidsavgrenset periode før de selveventuelt går til innkjøp av et mikrohus

For å kunne omsette ideer og ønsker til virkelighet, ønsker vi å få tilbakemeldinger på noen punkter som kan danne et faktagrunnlag for en eventuell videre prosess med mikrohuslandsby-etablering. Vi ber kommunedirektøren gi tilbakemelding på følgende innen 1.10.2021:

  1. 1)  Finnes det kommunalt eide områder i dag som kan egne seg til for å prøve ut et konsept med en mikrohuslandsby, i størrelsesorden 10-20 boenheter?
  2. 2)  Er det mulig å gjøre en grov beregning av kostnad knyttet til vann/kloakk, strøm og fiber på det aktuelle området/områdene?
  3. 3)  Hvordan kan en kommune gå frem om man ønsker å tilby en leie- til eie- ordning for unge i etableringsfasen?
  4. 4)  Hva vil være det mest hensiktsmessige grunneierforholdet ved en etablering av en mikrohus landsby bestående av en blanding av private og offentlig eiere?

Forslag til vedtak:

Kommunestyret slutter seg til ønsket om å få tilbakemelding på ovennevnte punkter 1- 4 beskrevet i interpellasjonen. Informasjonen kan om det er mest hensiktsmessig oversendes per e-post til kommunestyrets medlemmer v/gruppeledere innen 1.10.2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn