Odd Sletten. Foto: Svend Agne Strømmevold

Mellom vern og utvikling

At de som jobber med vern og historie bare tenker bakover, stemmer ikke. Tvert imot går historisk vern og samfunnsutvikling hånd i hånd, sier verdensarvkoordinator Odd Sletten.

Med en utdanning som tømrer i bånn, har verdensarvkoordinatoren ved Røros kommune vært innom mange yrker og jobber, og har en bredspektret yrkesbakgrunn som han har tatt med seg inn i jobben.

Tidligere jobbet Odd Sletten på Rørosmuseet, hvor han både har vært direktør og avdelingsleder for flere avdelinger. I den nye jobben arbeider han både med vern og samfunnsutvikling, som han mener henger tett sammen.

– Det er kjempeinteressant på Røros, for utviklingen av samfunnet og historien henger så tett sammen, og spesielt siden vi er et verdensarvsted, og har et spesifikt oppdrag på å ta vare på og videreføre disse verdiene. Det gjør at det er veldig spennende å jobbe innenfor feltet. Man tenker nok at vi som arbeider med vern alltid tenker bakover, men det er snarere tvert i mot. Vi må jo tenke framover, og det handler faktisk om å videreføre kulturarven til de neste hundre årene og forhåpentligvis til evig tid, forklarer Sletten, – Derfor så blir på en måte planleggingsprosesser og det å ligge i forkant i forhold til hvilken vei vi beveger oss, minst like viktig.

Mellom vern og utvikling

Sletten forteller at til og med da han jobbet på museet så var han med i nesten alle de kommunale planprosessene i den perioden. Da fra museet sitt ståsted, og kom med innspill på hvordan det er hensiktsmessig å tilnærme seg vern og utvikling på.

– Om det er kommuneplan samfunnsdel eller næringsplan eller kulturplan, så jobbet vi tett med Røros kommune hele veien, sier Odd Sletten om tiden han jobbet på Rørosmuseet.

– Det er en ganske sterk link som går mellom museet med sin historiske kunnskap og prosessene i kommuneplanlegginga, sier Sletten.

Skryter av politikerne

Videre forteller Sletten at han synes de lokale politikerne har tatt verdensarvstatusen veldig godt innover seg, og at det hele tiden har vært et godt lokalt samarbeid mellom vern og utvikling.

– Jeg må få lov å skryte litt av politikerne på Røros. Jeg synes at vi har gode diskusjoner, og det er viktig å diskutere, for det er ulike måter å tilnærme seg utviklingsfokuset, sier Sletten, – Men det  vi må passe på er at vi ikke ødelegger verdensarvverdier på veien. Det ligger noen ganske strenge rammer for hva vi kan og ikke kan gjøre, samtidig som det åpner mange muligheter som andre steder ikke har. 

Et levende sentrum

– Kunne du tenkt deg å jobbe med verdensarv på noe annet steder enn Røros?

– Nei, jeg tenker at innenfor dette feltet, så tror jeg ikke at du finner mere interessante steder i Norge. Det er ikke noen andre steder hvor du er så tett inne i totaliteten. Det er klart at du har områder som Bryggen i Bergen, men det er likevel et lite område i en stor by. Her griper verdensarven, og måten vi jobber med det på, inn i nesten alt, og vi må hele veien jobbe med det som et premiss i hele samfunnsplanleggingen vår. Det griper inn i politikken, og egentlig alle store og små beslutninger som vi tar, sier Odd.

Sletten er opptatt av at vi har et levende sentrum som brukes. 

– I det øyeblikket vi begynner å snakke om gata som gamlebyen, da har vi tapt, sier Sletten, og sier at han mener det er avgjørende at sentrumsbebyggelsen vedlikeholdes og utvikles for å bevares.

Han trekker fram uthus-prosjektet som et godt eksempel på at bebyggelse blir satt i stand og bidrar til å styrke verdensarvverdiene.

– I sentrum så får du ikke bygge nytt, og det gjør at vi må være kreative på hvordan vi bruker det eksisterende, og sørge for at det til enhver tid er så brukbart som mulig.

Regionalt perspektiv

Sletten pendler til jobben fra Tynset, og trives godt med det. Han forklarer at han alltid har hatt et regionalt perspektiv, og at regionen vil være tjent med samarbeid, både med tanke på kunnskapskoblinger og rekruttering.

– Det er veldig store forskjeller på Røros og Tynset som sted. Man har hver sine kvaliteter. Tynset har jo til tider blitt uthengt, blant annet for hvordan rådhuset ser ut. Men når det er sagt så synes jeg at man har greid å få en rimelig bra tetthet på sentrum. Man har klart å beholde en holde det litt tett struktur rundt de viktigste gatene og stasjonsområdet. Det er absolutt kvaliteter på Tynset, men de er veldig annerledes enn kvalitetene på Røros, sier Sletten.