Når du ser at Røros får litt ekstra dekning på NRK Midtnytt, skal du ikke se bort ifra at det er rørosingen Erland Knutsen som sitter bak spakene.
Erland er rørosing og faller lett tilbake på rørosdialekta når han er tilbake i traktene, selv om han har bodd i Trondheim like lenge som på Røros. I Trondheim arbeider han ved NRK Tyholt som fotograf, redigerer og Midtnytt-produsent. Han har også i flere år vært teknisk leder for TV-sendinger i NRK.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Røros i fokus
– Når jeg er på Røros så har jeg dialekta, og da blir jeg lettere «mobbet» hvis jeg ringer hjem til Trondheim, smiler Erland. – Det er snedig det der, for det er jo helt dumt at man skal endre dialekta, fordi man bor et annet sted.
– Vil du kalle deg selv rørosing?
– Ja, jeg kommer aldri til å kalle meg trondhjemmer, selv om jeg nesten har bodd lengre i Trondheim enn på Røros. Likevel er jo selvsagt hjemmet mitt i Trondheim der jeg bor sammen med familien min med kone og to barn. Så jeg er jo hjemme når jeg er i Trondheim. Røros på sin side kaller jeg «heme», og det er alltid godt å komme en tur hemmat på Røros, selv om jeg bor og også er hjemme i Trondheim, sier Erland.
Norge rundt med kamera på slep
Siden han var 11-12 år har Erland vært interessert i foto- og videofaget, og det var i den alderen at han begynte å gå i hælene på den lokale fotografen Steinar Bendiksvoll fra Røros. Av Bendiksvoll fikk han anledning til å eksperimentere og prøve seg fram som fotograf.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg fikk tidlig lov til å eksperimenterer og være med Steinar på oppdrag. Da videoformatet etter hvert kom mer inn i TV-bransjen, var jeg med og lagde NRK- reportasjer til Norge Rundt og Heia Norge fra rundt om i distriktet, forteller Knutsen.
Etter noen år med freelance-virksomhet og film- og TV-utdannelse i Oslo, kom den filmglade rørosingen tilbake til hjemtraktene.
– Jeg tok hovedutdannelse innen TV og film i Oslo, men så kom jeg tilbake til Røros og gikk på film og teaterutdanning som kortfilm- og animasjonsfilmregissøren Kine Aune sto bak. Aune har laget flere filmer for blant annet NRK Barne-TV. Etter et år som elev hos Aune, ga hun med jobben som teknisk leder. Da hadde jeg ansvaret for den tekniske filmbiten, sier Knutsen.
– Kortfilmfestivalen i Norge startet opprinnelig på Røros, og var et prosjekt med Kine Aune og Steinar Bendiksvoll. Dette prosjektet var jeg også veldig tidlig med på. Det begynte med en kortfilmfestival som ble arrangert på Røros tidlig på 80-tallet, og så ble den flyttet til Trondheim før festivalen videre ble flyttet til Grimstad, sier Erland, – Kortfilmfestivalen er en norsk filmfestival for norske og utenlandske kortfilmer, dokumentarfilmer og nyere film og videoeksperimenter.
Det store, tunge utstyret
Siden 1996 har NRK vært Knutsens arbeidsplass. I mange år var han først og fremst TV-fotograf for nyhetsreportasjer, sport, dokumentarer og direktesendinger i NRK. Etter hvert gikk han mer over til å jobbe som TV-producer og som redigerer for TV og nettproduksjon i NRK med hovedvekt på nyheter.
– I dag er jeg hovedsaklig producer, men jeg er jo TV-fotograf i ryggmargen og brenner for faget. Jeg elsker å være ute og treffe folk, høre historier og kunne fortelle historier med TV-bilder. Jeg har en lidenskap for film- og TV-faglig kvalitet, men det krever ofte tid til å skape godt gjennomarbeidede TV- bilder som gir de beste reportasjene. Det har det de siste årene blitt mindre tid til i de fleste medier – også i NRK. Tidene har forandret seg; Vi springer jo bare fortere og fortere, og bruker mindre og mindre tid på det fotofaglige innholdet, sier Knutsen, og fortsetter, – De fleste i dag løper rundt med et lite kamera eller en mobiltelefon. Jeg er ikke så glad i det, så jeg bruker ofte det store, tunge kamerautstyret de gangene jeg fotograferer. Det gir bedre bildekvalitet og mye mer kontroll på det du gjør med kameraet, forklarer Knutsen.
– Har arbeidshverdagen din forandret seg mye med årene?
– Den har forandret seg voldsomt. Før så var vi et TV-team ute på journalistiske oppdrag. Teamet besto som oftest av en reporter og en fotograf som sammen laget en TV-historie, men nå er det mer og mer sånn at en person jobber alene ute på jobb. Da blir det mye travlere, når bare en person både skal ta bildene, intervjue, gjøre research og redigere sammen stoffet. Tidspresset er ofte enormt høyt og kravet om å levere til både TV, radio og nett døgnet rundt er stort. Da må du bare stå på, og det kan ofte gå utover den journalistiske kvaliteten, mener Erland, og beskriver hvordan arbeidshverdagen pleide å være:
– Før reiste vi ut i team og gjorde opptak, dro tilbake til NRK og redigerte reportasjen. Vi var avhengig av å kjøre tilbake til Trondheim for å redigere reportasjen. Det var i mange år ikke noen mulighet til å redigere der vi var og sende reportasjen tilbake til NRK. Siden den gang har det over tid skjedd en teknisk datarevolusjon i medieverdenen som jeg har vært heldig å få være med på. Nå kan vi sjonglere med opptakene og sende stoffet fra hvor som helst, sier Erland, – Nå kan vi for eksempel dra til Røros, gjøre opptak, redigere her og sende reportasjen tilbake til Tyholt, Oslo eller hvilket som helst annet NRK-kontor. Vi kan også når som helst og fra hvor som helst sende TV-bilder ut på direkten i sendinger. Det kunne vi ikke før. Det er viktig å ikke sitte fast i fortida. Det gjelder å henge med i en teknisk spennende utvikling som stadig åpner for nye muligheter på godt og vondt i en travel NRK-hverdag, selv om den etter min mening også kan begrense den journalistiske og tekniske kvaliteten, mener Knutsen, og tilføyer:
– Uansett er jeg takknemlig for alt jeg har fått vært med på i løpet av alle mine år i NRK. Jeg har ikke kjedet meg en eneste dag på jobb.