FOTO: Privat

Markerte i Ravnkloa

Erik Høsøien er styreleder for FRI Trøndelag som i dag markerte at det er 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert.

Det var Fri Trøndelag, Skeiv Ungdom Trøndelag og Trondheim Pride som stod bak markeringen med blant annet bekransing, appeller og hilsen ved Trondheims ordfører Rita Ottervik.

Erik Høsøien holdt appell i Ravnkloa i dag, og under bildet kan dere lese hans tale for dagen:

Erik Høsøien under dagens markering i Trondheim. FOTO: Privat

God dag / Buerie biejjie

Takk for at dere i dag er med oss på ei viktig markering som har betydd mye for det samfunnet vi har i dag.

Vi markere at det er 50 år siden paragraf 213 ble opphevet. 

I sin tid sørget paragrafen for at skeive ikke kun leve frie liv, da den kriminaliserte utuktig omgang mellom menn. Selv om loven ikke ble mye benytta, hadde den stor effekt. Skeive måtte skjule sin identitet og all aktivisme måtte skje under radaren.

Opphevinga av paragrafen i 1972 ble dermed en stor seier for den norske homokampen, og kampen for skeives rettigheter. 

På den her dagen er det viktig å hedre alle som har kjempa for rettigheta vi har i dag.

DNF-48 med Kim Friele i spissen tok sammen med mange flere opp kampen, og etter mye motstand og mang en debatt vart loven endelig oppheva i 1972.

Beklagelsen som i går kom fra regjeringen og det offisielle Norge var en stor begivenhet for alle oss. Det va på sin plass og på tide! For meg personlig følte jeg det som en stor lettelse og jeg tror vi alle her kan kjenne på betydninga av unnskyldninga.

Selv o det nå ha blitt mye bedre å leve i Norge for de av oss som bryter med kjønns- og seksualitetsnormen, er det fortsatt en vei å gå, både i Norge og i verden.

Rundt 70 land har fortsatt straff for samtykkende sex mellom to voksne menn – inkludert dødsstraff i 11 land. Langt flere land, som Russland, kriminaliserer ikke samtykkende sex i seg selv, men gjennom lovverk mot såkalt propaganda, er det kriminelt å vise synlighet og stolthet i det offentlige.

Dette knebler og usynliggjør oss. Skeive må leve skjult og i mange tilfeller i redsel for sine liv.

La du merke te at mange hadde sladdet profilbildet og innleggene sine på sosiale medier i går? Og at det va flere skeive, både kjente profila og hverdagsmennesker, som «forsvant»? 

Det var et forsvinningsnummer vi i FRI gjorde som en del tå 50-årsmarkering.

FRI mene at når folk ikke kan leve frie liv, er det ikke bare et tap for den enkelte, men også for samfunnet. Det er et kulturelt tap, et tap for mangfoldet og et økonomisk tap. Markeringen te FRI er ment som en smakebit på hvordan Norge kunne ha sett ut hvis vi fortsatt hadde lover som hindret folk fra å leve fritt og være synlige.

Jeg er her som en representant for FRI Trøndelag, for den trønderske regnbuefamilien.

Vi er STOLT over hvor langt vi ha kommet i Trøndelag. Vi har nå flere prider og aktivitetsgrupper i fylket som er med på å skape endring i by og bygd. Fra Namdalen i nord, te Røros i Sør, er engasjementet stort. Og bare så dere vet det, flere prider er på vei!  Storbyen Trondheim viser vei og det skal den fortsette å gjøre. I år feirer Trondheim Pride 25 år. Det syns jeg vi skal applaudere!

Så vi er på rett vei folkens, ingen tvil om det, men det betyr ikke at vi er i mål.

For nå er det på tide at politikken i Trøndelag setter likestilling og mangfold på agendaen for alvor. Det er på tide at det lages og innføres en egen plan for de av oss som bryter med normer for kjønn og seksualitet. En plan som ivaretar hele livsløpet.

For som Anette Trettebergstuen sa i går så er det ikke spesialbehandling vi krever. Vi krever LIKE RETTIGHETER.

Våre fylkespolitikere får neste uke presentert en interpellasjon som ber om at arbeidet med en plan for kjønns- og seksualitetsmangfold påbegynnes, fremmet av MDG. Vi ber om at fylket tar oss på alvor og gjør handling ut av gode tanker. Uansett partitilknytning.

I Trondheim bør en slik plan i høyeste grad på plass også. Vi, som engasjerte frivillige, k gjerne med råd, tips og innspill, men det er dere politikere som må gjøre jobben. Vi oppfordrer dere til å gå foran som et godt eksempel, og vise vei for alle kommunene i Trøndelag. For akkurat nå e det Røros, Oppdal og Åfjord som viser vei. Der e arbeidet allerede i gang politisk. Trondheim, bruk 50-årsjubileet for å skape mer handling ut av gode ord. Og som sagt, vi bidrar gjerne.

Denne dagen er først og fremst en markering. En dag for ettertanke og solidaritet.

Kransen i dag er forma som en rosa trekant. Det var symbolet «seksualavvikere» måtte bære i konsentrasjonsleirene til nazistene. Det har blitt et viktig symbol for den skeive kampen for rettigheter, frihet og menneskelighet.

Og vi er samla her i Ravnkloa for en grunn. Det her var et FRISTED, og kanskje et fortidens GRINDR. Her var det et pissoar som ble et møtested og treffsted for skeive. Da måtte man leve og elske i skjul. Det er også her det er foreslått å sett opp et varig monument. Den saken skal i kveld opp til behandling i Trondheim Kommune.


Sammen går vi framover med godt mot og ambisjoner om å gjøre livet godt å leve for ALLE Trøndera.

Og vi inkludere:

• De av oss som er skeiv

• De av oss som e trans

• De av oss som ikke tør vise verden kven vi er

• De av oss som skammer seg over den vi er

• De av oss som må høre «JÆVELA HOMO» eller «FEMI» eller til og med «FREAK» i skolegården, på fotballkampen eller hjemme.

• De av oss som blir kastet ut hjemmefra

• De av oss som ikke orker mer sjikane og vil vil være mer 

• De av oss som bankes opp på grunn av legning eller kjønnsuttrykk

• De av oss som ikke kan stå opp for seg selv.

I dag markere vi en endring i vårt samfunn, som ha gitt 50 år med utvikling. Vi må følge opp på det som er gjort og fortsett jobben.

Og HUSK:

Frihet kommer alle til gode. Ikke ta den for gitt. 

Gratulerer med dagen / Lahkoe biejjine!

Takk for meg!