Markeringen av Kvinnedagen på Kaffestuggu, var ett av de siste arrangementene som var på Røros i fjor, før Norge ble stengt ned. På grunn av koronasituasjonen blir Kvinnedagen i år markert digitalt. Komiteen for Kvinnedagen har stilt 8 spørsmål til 8 damer i Røros. Kvinnene er presentert på Facebook-siden Kvinnedagen 8. mars på Røros, og i Arbeidets Rett.
Rørosnytt har møtt Hanne Hauge, Marianne Moseng Breiguu og Hilde Marie Gaebpie Danielsen i Kvinnedag-komiteen på Røros.
Hilde synes at solidariteten til kvinner i hele verden er den viktigste saken i dag.
– Vi har satset på en todelt kampanje i år. Den ene er at vi vil vise frem de flotte Rørosdamene, og der kunne vi sikkert presentert 800 stykker og ikke bare åtte. Men vi har også laget en spleis til inntekt til arbeidet mot kjønnslemlestelse av damer i nordre del av Afrika. Fordi det er jo sånn at vi går her og har det fritt og framt, men det er mange andre damer, andre steder i verden som risikerer fysisk å bli mishandlet for de er damer, sier Marianne.
Hanne, Marianne og Hilde er en selvutnevnt komité for Kvinnedagen på Røros.
– Det er ikke til å legge skjul på at vi er 3/4 av SV sin kommunestyregruppe. Kvinnedagen er ikke noe politisk arrangement, den er definitivt tverrpolitisk. Men vi jobber nå sammen om smått og stort vi tre, og er opptatt av solidaritet og kvinnesaker og hadde lyst til å markere noe. Det er lett å arrangere ting sammen med folk som man snakker med ofte. Da går ting fort og det blir gjort, og dermed ble det oss tre, sier Hanne. Hun legger til at dette er en kvinnedag og kvinnesak er fortsatt viktig, men man kan utvide det til at dette er en kamp for å bli verdsatt for noe annet enn kjønn. Før var det kvinne og mann. Nå er det egentlig et større syn på det med kjønn også. Så kvinnesaken i dag stiller seg kanskje i en litt større tradisjon, og man blir verdsatt som person og ikke det kjønnet man er.