Olav Sæter Foto: Tore Østby

Mange fra sosialstønad til fast arbeid

Unge arbeidssøkere under 30 år er et av NAV sine satsingsområder på nasjonalt plan. Lokalt har NAV Røros, Os og Holtålen et eget team som har intensivert arbeidet med denne gruppa. Dette er organisert som et prosjekt som har fått støtte fra Fylkesmannen i Trøndelag. Teamet består av fire personer; en fra helseområdet, to fra sosialområdet og en prosjektmedarbeider som følger opp unge ute i bedrifter og tiltak. Prosjektgruppa har bestått av Olav Sæter, Monica Aunmo Engan, Tone Holte og Gøril Aa Bromstad. Målet er å få flere unge ut i lønnet arbeid og etablere en arbeidsmetode som lokalkontoret skal bruke etter at prosjektperioden er over. Etter ett års arbeid ser resultatene svært lovende ut lokalt.

– Det har vært veldig givende og interessant å lede prosjektgruppa for dette. Vi har brukt mye tverrfaglig kompetanse, og hatt et godt samarbeid med næringslivet. Vi har funnet en god vei basert på å være tett på folk og snakke med dem, og hjelpe dem å finne riktig retning, sier prosjektleder Olav Sæter til Rørosnytt.

I prosjektet jobbes det nå med tettere oppfølging mot arbeid og utdanning. Dette gjøres i samarbeid med opplæringskontor, videregående skole og NAVs markedsteam som har tett kontakt med næringslivet i regionen. Det er også gjennomført tre gruppesamlinger hvor 6-8 arbeidssøkere innkalles samtidig to ganger pr uke i fem uker. Der blir det gjennomgått temaer som søknadsskriving, arbeidslivets spilleregler, bedriftsbesøk, personlig økonomi og helse. I de tre gruppene som er gjennomført har det vært tjue deltakere, og av disse er åtte over i arbeid eller utdanning. Av de som ikke er over i arbeid er flertallet nå over i arbeidsrettede tiltak ute i ordinære bedrifter gjennom NAV og noen i tiltak gjennom tiltaksbedrifter som NAV kjøper tjenester av.

Utover arbeidet med ungdomsgruppene er det også flere som mottar tett individuell oppfølging. I løpet av inneværende år er det formidlet nitten personer over i arbeid med ordinær lønn, og halvparten av disse hadde tidligere sosialstønad som inntektskilde. For Røros og Holtålen kommuner er nå antallet unge sosialhjelpsmottakere halvert siden 1. januar 2019. Tallene fra Os kommune foreligger ikke ennå, fordi de er ikke ble innlemmet i NAV-kontoret før i år.

– Ett av suksesskriteriene er at næringslivet i våre tre kommuner viser samfunnsansvar og stiller opp for de som kanskje har hull i CVen, mangler arbeidserfaring eller har falt ut av skolen. Denne innsatsen fra arbeidsgiverne kommer alle parter til gode, og vi i NAV er takknemlige for åpenheten som vises, sier Sæter.