Styreleder i Brystkreftforeningen Ellen Harris Utne. Foto: Erik Thallaug/Brystkreftforeningen.

Livreddende medisin blir endelig tatt i bruk

Styreleder i Brystkreftforeningen Ellen Harris Utne er rørt etter å ha fått nyheten om at den livreddende medisinen Trodelvy endelig skal bli tatt i bruk i Norge: – Det har vært en lang kamp.

Brystkreftforeningen har lenge jobbet for at medisinen skal bli godkjent for bruk i Norge. Nå har endelig beslutningsforum vedtatt å ta i bruk medisinen.

– Det er en god nyhet med litt bitter smak, sier Utne, og forklarer at hvert år dør 600 kvinner av brystkreft. Det er mellom 50-60 kvinner som har ventet på Trodelvy.

– Men de har stått i kø og ventet på denne medisinen, og noen har vi mistet på veien, og derfor kommer nyheten med en bismak.

Dør i kø
Trodelvy kan vesentlig forlenge livet til 50-60 kvinner med uhelbredelig trippelnegativ brystkreft. Allerede i midten av juli vil medisinen tas i bruk på offentlige sykehus i Norge. Men det har tatt lang tid å komme hit.

– Folk jeg kjenner har gått bort i kø i påvente av å få medisiner som kan være livsforlengende eller eventuelt kan bidra til overlevelse, sier en rørt Utne, og legger til:

– Det er vondt å tenke på disse familiene som mister sine i en kø mens de venter på at noen skal få betalingsviljen.

Treigt system
Utne forklarer at systemet for å få inn nye medisiner via beslutningsforum er for treigt, og at det legges for stor vekt på betaling og pris.

– Både legemiddelindustrien og beslutningsforum burde legge godviljen til når det gjelder medisiner som er livsviktige. Det er mange medisiner de må behandle, men det er noen som er mer livsviktige enn andre, sier Utne.

Har ikke tid til å vente
Til nå har medisinen kun vært tilbudt på private klinikker i Norge, hvor pasienten har måttet betale for behandlingen selv. Beslutningsforum har tidligere sagt nei til medisinen, blant annet på grunn av den høye prisen. Men nå har de snudd i saken.

– Trodelvy kan hjelpe folk med  trippelnegativ brystkreft med spredning, og de har ikke tid til å vente, for de har fått en dødsdom, og når det kommer sånne medisiner, så mener jeg at vi må ta de i bruk så fort som mulig så vi kan redde flest mulig liv. 

Brystkreftforeningen har jobbet med å få godkjent Trodelvy i over 430 dager, forteller Utne,og det har vært vanskelig å vente mens dødssyke kvinner har gått bort i påvente av at medisinen skal tas i bruk ved offentlige sykehus.