Rob Veldhuis. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Leserinnlegg om boligområder

Leserinnlegg av Rob Veldhuis

Når ordføreren fikk følgende spørsmål i et intervju med Arbeidets Rett: ‘Kan det nå være aktuelt med ekspropriasjon?’ Og svarer: ‘Ja, det kan absolutt være aktuelt’ .

Da er det tydelig for meg at svaret jeg fikk i planutvalg 6. februar vedrørende ‘ekspropriering’ ikke står ved lag lenger.

I møtet ble reguleringsplan for Amneushagan behandlet. Planen var et initiativ fra Røros Hotell, de ønsket å regulere området til bygging av både fritidsboliger og boliger. Kommunedirektøren innstilte til 100% boliger. Jeg fremmed et endringsforslag som gikk på å regulere området til både boliger og fritidsboliger slik at hotellet kunne å opprettholde eller helst utvide næringsgrunnlaget sitt. Dessverre ble forslaget nedstemt og resten av planutvalget ønsket at området kun skulle reguleres til boligformål. Som førte til at reguleringsplanen ble trukket av hotellet med stillstand og ingen aktivitet i området som konsekvens. Manglede politisk vilje til å bruke mulighetsrommet for å få til sentrumsnære boliger er dermed ei fakta. Ekspropriering er neppe svaret når en ikke får viljen sin!

Som jeg også gå uttrykk for i møte mener jeg er det urimelig å ‘lempe over’ oppgaven for å tilrette legge for boliger til en næringslivsaktør som ønsker å opprettholde eller helst utvide næringsgrunnlaget sitt. 

Faktumet at Røros Kommune nesten er ‘tomt’ for sentrumsnære boligtomter er ikke et argument i saken, mener jeg, men en konsekvens av en ensidig boligpolitikk over lang tid. Gjennom årene ble en god del private forslag til regulering fraråd eller har til og med fått avslag. Det virker som om Røros Tomteselskap sine arealer skulle selges og der skulle boligbygging på Røros foregår, punktum. Dette må endres. Til enhver tid bør tilflyttere og innbyggere som ønske å bygge seg en bolig får tilgang til et mangfoldig og attraktivt utvalg av tomter. Derfor må vi åpner opp for flere private initiativer og forslag. Politikere og private grunneiere bør stå sammen i en slags boligdugnad eller fellesinnsats for å oppnå befolkningsvekst. Og betegnelsen ‘sentrumsnært’ er veldig subjektiv spør du meg, den må redefineres.

Tilflytting og befolkningsvekst kan ikke vedtas, det er organiske prosesser som gjør at folk bosetter seg, og det gjør de hvor de synes de kan leve livet sitt best. Da er tilrettelegging i form av et mangfoldig tilbud av tomter det står på. Ekspropriasjon er definitivt ikke en vei å gå og vil skade omdømme til kommunen kraftig, noe som i hvert fall ikke bidra til å få opp folketallet!