Julegryta og Frelsesarmeen er på plass i Bergmannsgata under Julemarkedet. Foto: Tove Østby

Klart for det store oppgjøret om boplikt

Samtidig som julemarkedet starter 7. desember, møtes kommunens ypperste politikere til debatt om et av de viktigste spørsmålene i vår tid. Skal det være boplikt på Røros, eller skal det være et unntak for arvinger. Slik det ser ut nå, står det mellom å innføre boplikt også ved arv, og å fjerne all boplikt. Kommunedirektøren tar ikke i sin innstilling til formannskapet stilling til hva løsningen skal bli, men setter to ytterliggående alternativer opp mot hverandre:

  1. Revidere boplikten til også å gjelde ved arv med geografisk avgrensning innenfor
    områdeplan for Røros sentrum.
  2. Revidere boplikten ved å oppheve forskriften, slik at det ikke er boplikt i Røros
    kommune.

Kommunedirektøren er av den oppfatning at dagens bopliktordning ikke fungerer etter formål og hensikt. Stadig flere boliger i sentrum er fritidsboliger for arvinger som bor i andre kommuner, samtidig som det er vanskelig for unge å komme inn på boligmarkedet. Andel lovlige fritidsboliger øker over tid, og ordningen medfører ikke økt bosetting og heller ikke en yngre befolkning.

Spørsmålet har medført et stort engasjement, og politikerne har 155 høringsuttalelser å støtte seg på.

Det politikerne bestemmer seg for, vil ha stor betydning for utviklingen i den gamle Bergstaden. Om boplikten blir borte, kommer hvert eneste hus som kommer for salg på Røros, til å bli vurdert også av de som ønsker seg en fritidsbolig. Det har to åpenbare konsekvenser. Prisnivået på boliger vil øke, fordi flere budgivere kommer på banen. Hyttene og fritidsboligene som kommer for salg vil få færre budgivere, på grunn av at utvalget for de som vil ha fritidsbolig blir større. Prisnivået på hytter vil derfor gå ned.

Befolkningsmessig vil konsekvensen av fjerning av boplikt være at det blir enda vanskeligere for de som er på jakt etter sin første bolig, og vil stifte familie. Det har mange ringvirkninger. Kommuneøkonomien rammes, fordi det som skaffer penger til en kommune først og fremst er unge mennesker og barn. Overføringene fra staten er sterkt knyttet til antall skolebarn og barnehagebarn.

Dersom det blir innført boplikt for alle, kommer det trolig til å ha motsatt effekt. Færre budgivere på boliger vil etter hvert dempe prisveksten på boliger, eller til og med gi en nedgang. De som allerede har eiendom frykter det, og 47% av de som har kommet med høringsuttalelser er eiere av hus i sentrum, og bor andre steder. Prisnivået på fritidseiendommer vil øke, fordi utvalget for de som ønsker seg fritidsbolig på Røros vil være mindre når en del hus er reservert fastboende.

En del av bildet er at boplikt med eller uten arv er at oppfølging er krevende. En streng boplikt som ikke følges opp er til forveksling lik en oppheving av boplikten.

I valget som er tilbakelagt var viljen til å snakke om bolyst like stor som om boplikt. Det er kanskje usannsynlig at det mangler bolyst. Det er trolig en svært liten andel av befolkningen som ikke ønsker å bo. Hadde det manglet bolyst ville flere tilbrakt livet under bruer og ute i skogen. Det blir litt som sult. Årsaken til sult er trolig mangel på mat, ikke mangel på matlyst.

Formannskapet tar pause i formannskapsmøtet for å gå fremst i nissetoget under åpningen av julemarkedet. Våre fremste har kontrastfylte oppgaver den 7. desember.