Kine Aune i kinosalen. Foto: Svend Agne Strømmevold

Kines animasjon for Ukraina

Tirsdag fikk elever fra 1.- 7. trinn se et utvalg av Kine Aune sine animasjonsfilmer i Storstuggu.

I år skulle den internasjonale filmfestivalen KROK blitt arrangert for 27. gang i Ukraina. Festivalkontoret er bombet, og festivalen avlyst. Filmskaper Kine Aune, kinosjef, Jo Hage, og redaktør, Tore Østby, har nå bestemt seg for å arrangere Slava KROK – Medisin til Ukraina, i Norge.

For ungene

Planen var å sette opp en lokal versjon av festivalen KROK, men siden det har tatt litt tid å få tilsendt de aktuelle filmene, begynner prosjektet med visning av Aune sine filmer. Aune har et langt og sterkt forhold til Ukraina og festivalen KROK, og har vist filmene sine der mange ganger.

– Det er ungene det handler om. Det er unger som skal vite om unger i Ukraina. Vi spisser det her til at inntekten går til barn i Ukraina, og da er det viktig at barn får vite om barna i Ukraina, forteller Aune og legger til.

– Vi går nå i samarbeid med skolene, og det synes vi er viktig, og for meg er det viktigere at barn i Norge forstår at Ukraina er et land med en god kultur. For det er jo de som skal vokse opp med at Ukraina skal bli Ukraina igjen. Jeg kommer ikke til å få oppleve det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tobias Løkken Hagen, Jakop Haugen, Mari Bygmester og Eline Engan Mathisen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Fornøyde elever

Mange elever fra 1. til 7. trinn fikk se en rekke animasjonsfilmer fra den lokale filmskaperen. Tobias, Jakop, Mari og Eline var enige og at det var artig å se filmene. De var også enige i at de godt kunne benyttet hele dagen til å se film.

– Det var ganske kult å se filmene til Kine Aune, sier Jakop og tilføyer, – Rappen var ganske morsom da, den om bakeren på øya.

– Det var bra tegna, sier Eline.

– Jeg synes dialekta var morsom, ler Mari.

Den første filmen synes jeg var ganske bra, den med bilen, skyter Tobias inn.

Krigen i Ukraina er de alle opptatt av. Alle har de sett om grusomhetene på TV, og synes krigen godt kunne tatt slutt snart.

– Det er så trist med krigen i Ukraina, for det står jo på nyhetene hele tida, forteller Eline.