+ Julebakst hos Tove

Driver av Kalsa Gårdsbakeri, Tove Iren Gløtheim Ryttervoll, kjevler og baker hver dag hele året. Gårdsbakeriet baker Ingerlemse og pjalt etter gamle håndverkstradisjoner. To – tre dager før julaften lager Tove julebaksten til familien. Det er en tradisjon med mange sorter på kakefatet. 

– Det pleier å bli sju sorter. Det er mer enn nok egentlig, men det blir oppspist, sier Tove Iren Gløtheim Ryttervoll. 

Til jul baker Tove sjakkruter og spesial kjeks. Baking av pepperkjeks med barna har vært tradisjon siden de var små. Det er et høydepunkt. I tillegg blir det bakt kransekakestenger og kakaostenger. På kakefatet ligger også kromgoro bakt av Tove´s svigermor. 

– Det er artig at barna er med på julebaksten. De er ikke så ivrig som de var før, men de vil være med litt nå også, sier Tove. 

Pepperkakehus

Pepperkakehus må bakes til jul. Et år laget de gården i pepperkaker, og skalerte ned til riktig format. Det er et prosjekt som ikke blir gjort hvert år, men malene finnes fortsatt. 

I tillegg til lemse og pjalt baker Tove flatgoro før jul, som blir solgt blant annet på Julemarkedet. 

Da Tove begynte med Kalsa Gårdsbakeri var tanken å bake lemse for salg før jul, til konfirmasjoner og finere lag. Tradisjonen var at det ble bakt lemse til jul, som ble servert med gom på. Tove bruker melka på gården og koker gom. Kalsa Gårdsbakeri sine produkter er blitt populære hele året. 

– Vi kjevler alt for hånd. Det blir litt dyrere enn det du kjøper som er laget med maskin, men folk er villig til å betale den prisen. Det er artig, sier Tove. Melka som brukes kommer fra gården. Tjukkmjølka blir laget av melk fra egen gård. 

Tove og hennes medhjelpere baker lemse hver dag i et par måneder før jul. Tove er glad for at Kalsa Gårdsbakeri er en av de som fikk muligheten til å delta på «Jul på Røros» i desember. 

Julen

Jul for Tove er å være mest mulig hjemme. De har fjøset. Har aldri hatt fjøsfri i julen. Til jul kommer mye familie hjem. 

– Det må være noen skiturer. Prøver å legge inn mest mulig. Frem til jul er det som regel ganske hektisk, men jeg prøver å få til en fin skitur på julaften hvert år. Komme seg ut og nyte julefreden, sier Tove. Julen handler om å være sosial, og møte med folk som man ikke møter så ofte. Hun er litt usikker på hvordan det blir i år med korona pandemien. 

– Jeg er selvsagt hjemme. Jeg reiser ingen plass i julen, sier Tove. Hun synes det er trivelig å gå i fjøset på julaften, og stelle med dyrene. Når de er ferdige i fjøset og dusjet, står ribba ferdig. Det er bare å sette seg til bords og spise ribbe som svigermoren har laget med tilbehør. Tove er vant med å spise ribbe på julaften. Det hadde de hjemme på Glåmos også da hun var barn. Dessert er moltekrem, molten er selvsagt er selvplukket. 

Før jul er det flere som tar turen til Kalsa Gårdsbakeri og kjøper lemse, pjalt og flatgoro. Kalsa Gårdsbakeri hadde åpent hver dag i sommer, og Tove hadde et vanvittig salg sommeren 2020. Hun er glad for at folk tar turen til Såmmårstuggu. Gården ligger ikke i ei naturlig gjennomfartsåre. Det er mange som tok sykkelturen rundt. Gårdsbakeriet har mange faste besøkende, som kommer tilbake gang etter gang. 

Fotball

Tove er ei aktiv dame også ved siden av gårdsbakeriet. Hun er blant annet trener for Brekken G19. 

– Å være med ryssan på fotballen; det gir meg energi. Man kan ikke bare ha arbeid, og stå her og kjevle. Det er viktig å ha muligheten til å trene og holde seg i form selv, sier hun. Tove er også glad i å gå tur etter at arbeidsdagen er over, ofte blir det bærturer.

Heidi Horven og Ellen-Ingrid Fjorden Sødal. Foto: Tove Østby
Facebook
Twitter
LinkedIn