Formannskapet 12.11. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Ja til 21 flyktninger

I formannskapet i dag ble det enstemmig vedtatt å bosette 21 flyktninger i Røros kommune neste år. Beslutningen skal opp til endelig behandling i kommunestyret om to uker.

– Det er veldig positivt og en klapp på skulderen til Røros kommune for den jobben som er gjort. All honnør til de som jobber med dette i det daglige som flyktningetjenesten og voksenopplæringa, sa varaordfører Christian Elgaaen (Sv).

Røros kommune mottok 30.10.2020 anmodning fra IMDi om å bosette 21 flyktninger i 2021. IMDi ba Røros kommune om å bosette 15 flyktninger i inneværende år. Grunnet forhold knyttet til pandemien ble det totale bosettingsbehovet i Norge i 2020 i løpet av sommeren nedjustert fra 5120 til 3600. Basert på dette tallet fikk bosettingskommunene en justert anmodning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) i begynnelsen av september.

Nye prognoser viser nå at behovet nasjonalt er ytterligere redusert til 3170 flyktninger. IMDi kommer ikke til å sende ut en ny justert anmodning, men vil sørge for at reduksjonen fordeles jevnt mellom alle bosettingskommuner. Tallet for Røros kommune ble nedjustert til 10 i september 2020. Vi har så langt i 2019 bosatt 6, både barn og voksne.

Saksvurdering:

Bosetting er et viktig steg i integreringsprosessen for flyktninger. Kommunene som bosetter flyktninger, gjør en stor innsats for å legge til rette for rask bosetting og effektiv kvalifisering. Målet er deltakelse i arbeid og samfunnsliv. 2020 har vært et spesielt år. Kommunene har måttet tilpasse sitt bosettingsarbeid under pandemien og IMDi uttaler at kommunene har vist imponerende evne til å finne alternative løsninger.

Til grunn for anmodningen for 2021 ligger de nyeste prognoser for behovet for bosetting av flyktninger i 2021. Det er beregnet til å være 5030 personer. Antallet er usikkert på grunn av at pandemien vil påvirke blant annet mulighet for innreise av overføringsflyktninger også i 2021. Kunnskapsdepartementet har fastsatt kriterier som gir føringer for hvordan det nasjonale bosettingsbehovet skal fordeles mellom kommunene. Kriteriene er vedlagt saken.

Resultater i introduksjonsprogrammet over tid, samt mulighet for å få arbeid eller ta utdanning i kommunen/regionen skal tillegges stor vekt. IMDi har fått innspill fra fylkeskommunene i respektive fylker i arbeidet med fordelingen. Kommunesektorens organisasjon (KS) har gitt innspill og tilslutning til fordelingen.

Med utgangspunkt i dette ber IMDi om at Røros kommune bosetter 21 flyktninger i 2021. Ubrukte plasser i 2020 kan ikke overføres til 2021. Personer som er søkt ut til kommunen i 2020, men først blir registrert som bosatt etter årsskiftet, vil telle på kommunens vedtak for 2021.

Røros kommune har gode forutsetninger for å kunne lykkes med bosetting av flyktninger, Røros kommune Møteinnkalling: Formannskapet Side: 22 av 39

og det er en humanitær forpliktelse for Rørossamfunnet å ta imot flyktninger. Flyktningene får en god og tett oppfølging av flyktningetjenesten. Det er viktig at vi bosetter flyktninger slik at vi kan fortsette et godt tilbud på Røros lærings- og veiledningstjeneste, der de
ser den enkelte elev og gir dem et tilbud ut ifra individuelle behov.

Innstilling:

Røros kommune bosetter 21 flyktninger i 2021
Røros kommune kan bosette inntil 25 flyktninger i 2021, hvis antallet overskytende 21 inngår i større familier.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

.