Nye Røros Videregående skole blir offisielt åpnet onsdag 8. januar 2020. På åpningen blir det blant annet snorklipping, taler, kulturelt innslag og omvisning på skolen.
I forbindelse med åpningen arrangeres Åpen skole på ettermiddagen torsdag 9. januar. Skolen inviterer foreldre, næringsliv, naboer, tanter, samboere, tidligere elever, fremtidige elever, samarbeidspartnere, kommuner og absolutt alle interesserte til dette arrangementet.
– Vi håper at alle i vår region som er nysgjerrige på Røros Videregående skole, og har lyst til å komme å se kommer innom oss den ettermiddagen, sier rektor ved Røros videregående skole, Hilde Knutsen. Elever vil være i full aktivitet på alle rom med undervisning i mange fag.
– Dette vil være en fin mulighet til å se skolen i drift. Vi håper på fullt hus og gleder oss til å være vertskap, sier Hilde. Hun legger til at her får gjestene mulighet til å se undervisningssituasjoner både på yrkesfag og på studiespesialiserende. Samtidig vil Aajege og voksenopplæringen ha åpent og vise fram sine lokaliteter og aktiviteter.
– Det går an å se hvordan undervisningen drives da i 2020. Se hvordan verkstedene fungerer, hvordan frisørsalongen fungerer, hvordan vi tenker undervisning på realfagslabbene, hvordan vi bruker sosiale soner til læring. Vi har lys til å vise frem både bygget, men også aktiviteten som skal skje i bygget, sier rektor.
Innsyn
Den nye skolen har innsyn, det er nytt forhold til gamle Røros Videregående skole. Der var det lukkede rom, og ikke noe innsyn. Når man kommer til skolen i dag får man et lite blikk inn i undervisningsareal, og man ser hva som foregår på innsiden. Det synest rektoren er spennende.
– Når man vandrer rundt i gangene, eller vandrer rundt i fellesarealet på skolen ser du elever som jobber, om de jobber på verksted, om de har en øvingssituasjon på helsefagarbeider eller på HO, om de er på skolekjøkkenet, om de er på DH, ser du dem i aktivitet. Det synes jeg er veldig, veldig bra, sier Knutsen.
Tilbakemeldinger
Tilbakemeldinger fra både representanter i skolemiljøutvalg og i elevråd er veldig positiv på den nye skolen. Men elevene ønsker ei garderobeløsning. De har ingen plass de kan henge fra seg vinterklær, bager og sekker. Når Trøndelag Fylkeskommune bygger skoler er det regler for hva de skal bygge for. Dersom de på store skoler skulle bygge garderober til 1500 elever tar det mye areal. Det er bestemt at de ikke bygger garderobeløsninger for elevene. Hilde synes det er synd, men skolen må forholde seg til det som er vedtatt sentralt. Skolen skal lage noen lokale knaggeløsninger etterhvert.
Nye Røros Videregående skole har nå vært i bruk i fire måneder. Rektoren er godt fornøyd med nyskolen så langt.
– Det har vært stor stas. Det har vært mye glade, blide og fornøyde både ansatte og elever, sier Hilde, som er godt fornøyd med å være en del av skolen igjen etter to år med kontor i brakkeriggen, Paviljongen.
– Jeg har liksom vært i eksil i ei tid. Hver gang jeg år ut av kontoret mitt eller er i møter så er jeg en del av skolen, på en helt annen måte enn det jeg var når jeg var i Paviljongen. Det er elver rundt oss, og det foregår ting hele tiden som jeg får innblikk i på en helt annen måte. Føler mye mer at jeg er en del av skolen, sier rektoren.
Krevende
Hilde innrømmer at det har vært krevende å jobbe, bo og drive undervisning på en byggeplass over så lang tid. Det å planlegge, det å ha tanker både på den gjennomføringen som de skulle ha gjort og samtid planlegge for det nye som skulle komme. De måtte være tålmodig, og alt blir ikke som de tror, og det er forventninger som ikke blir helt som ønsket.
– Det har vært krevende, men resultatet er veldig, veldig bra. Vi har fått ei kjempefin skole, sier Hilde.
Det har vært mye brukermedvirkning underveis, så skolen har blitt tatt med i prosessen. Men det betyr ikke at de har fått alle ønskene sin oppfylt. Men skolen har blitt hørt og de har fått sagt hva de mener.
Nye muligheter
Neste skoleår blir det også noen nye muligheter ved skolen, da to nye linjer kommer. Hilde er veldig spent på innsøkingen når elevene fra 10.trinn skal begynne å søke skoleplass til høsten. Det varierer fra år til år hva som er mest attraktiv blant 10.klassingene. Men Hilde håper på stor søking til både den gamle Design og Håndverk, som nå blir Blomster, frisør, interiør og eksponering. I tillegg har skolen fått tilbake det som var Service og samferdsel, som nå heter Salg, service og reiseliv. Både reiseliv og salg er det mye næringsliv i Røros som er innenfor, så det er mulighet for både læreplasser og praksisperioder. Hilde tror at det elevgrunnlaget som før har søkt TIP og Bygg og anleggsteknikk eller Helse og oppvekstfag fremdeles vil søke seg dit. Med de to nye linjene er Røros Videregående skole den eneste skolen mellom Hamar og nesten Trondheim, som har de to tilbudene. Hilde tror at det er med på å gi et elev tilsig fra både Hedmarksiden og kanskje fra Tydal.