Regjeringen setter stor lit til vaksinering, og kommer ikke med noen nedstengning av landet til tross for høyt smittetrykk. Det legges dermed ingen nasjonale begrensninger som vil være til hinder for julemarked, julebord eller kulturarrangementer nå i adventstiden.
Det store nasjonale tiltaket er intensivering av vaksinering, og nå er planen at alle over 45 skal ha hatt mulighet til å vaksinere seg en tredje gang før påske. En del av bildet nå, er at vaksinenektere rammes mye hardere når de blir smittet. Det kan kanskje være tid for å finne et annet område å gå mot strømmen, enn å nekte vaksinering.
– De som har tatt en oppfriskningsdose, har betydelig lavere risiko for å bli innlagt på sykehus. Det aller viktigste tiltaket nå, er at folk tar imot de dosene de får tilbud om, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Det vil fortsatt være åpne butikker, åpne skoler og åpent uteliv. Regjeringen har kommet med følgende tiltak nå:
- Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
- Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
- I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
- Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.
Tiltakene gjelder fra 1. desember, og anbefalingene gjelder fra nå. De gjelder inntil videre, og er basert på råd og anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI.
Kommunene får plikt til å tilby lett tilgjengelig vaksinetilbud
Regjeringen ber nå kommunene sette opp tempoet i vaksineringen. Kommunene må ha et vaksinasjonstilbud som ikke krever at man må bestille time. Det skal også være mulig å vaksinere seg også utenfor vanlig kontortid. Det kan være for eksempel drop-in-tilbud utenom vanlig arbeidstid eller hjemmevaksinering.
– Flere kommuner har hatt mange gode og kreative løsninger for å gjøre det lettere for folk å ta imot vaksiner. Nå kommer en forskrift for å sikre et mest mulig tilgjengelig vaksinetilbud. Vi vil også opprette en nasjonal vaksinasjonstelefon som kan svare på faglige og praktiske spørsmål på ulike språk, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Regjeringen har bedt kommunene om å tilby oppfriskningsdose til alle som er 45 år og eldre når alle som er 65 år og eldre har fått tilbud. Også alle som jobber i helse- og omsorgstjenesten skal få tilbud om oppfriskningsdose.
– Det viktigste tiltaket i dagens situasjon er at alle over 65 år så raskt som mulig får en oppfriskningsdose. Det vil redusere behovet for mer inngripende tiltak betraktelig. Vaksine er veien ut av pandemien, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Regjeringen planlegger for at hele den voksne befolkningen kan få en oppfriskningsdose før påske. Det betyr at kommunene må planlegge for å sette 400 000 doser per uke.