Forslag til nybygg på Malmplassen av Pir 2 Arkitekter. Foto: Rørosmuseet.

Imponerende forslag til nybygg på Malmplassen

Etter å ha involvert tre arkitektkontor i et parallelloppdrag, viste Rørosmuseet mandag 30. januar fram forslag til planer for nybygg på Malmplassen og ombygging av Smeltehytta.

I 2017 ble Rørosmuseet autorisert som verdensarvsenter. For å oppfylle autorisasjonskravene, er det behov for et større formidlingsareal. Tanken er å oppføre et nytt bygg på Malmplassen som kan huse personale, administrasjon og arkiv, og derved frigjøre plass i Smeltehytta som kan brukes til formidling. 

Arbeidet med planene for nybygg og ombygging av Smeltehytta blir leda av Museene i Sør-Trøndelag og Rørosmuseet, men i tett dialog med de mange samarbeidspartene i museums- og verdensarvarbeidet på Røros, blant annet Stiftelsen Rørosmuseet, Statsbygg, fylkeskommunen, MiST, Sametinget, Kultur- og likestillingsdepartementet og Klima- og miljødepartementet.

Museumsdirektør Tone Rygg presenterte skissene for de nye byggplanene.

– Som verdensarvsenter ligger det noen krav til hva vi skal formidle. Vi skal blant annet ha en nasjonal basisutstilling etterhvert. I tillegg er det viktig for oss å få på plass en permanent utstilling om sørsamisk historie, sa Rygg.

Planen er å bygge nybygg etter modell fra bygninger som allerede har stått på Malmplassen, henholdsvis Kokshuset og Vendrøsthytta, som lå der parkeringsplassen ligger i dag. Ved oppføring av nybygg, vil det også bli behov for å tilrettelegge for nye parkeringsplasser.

Flere forslag
Arkitektene har tegnet sine ulike skisser til nybygg samt ombygging av Smeltehytta, med en målsetting om å utforske framtidsrettede, bærekraftige, realistiske og kostnadseffektive løsninger.

– I høst ble det gjennomført et såkalt parallelloppdrag. Det vil si at vi inviterte ti arkitektkontor til å tegne en skisse til nybygg og til ombygging av Smeltehytta. Vi fikk sju positive svar, og så plukket vi ut tre som har gjort et oppdrag for oss i høst, forklarer Rygg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tone Rygg gikk igjennom de ulike forslagene fra arkitektkontorene

Artkitektene som har levert forslag er Pir 2, Eggen arkitekter og Norconsult. Det er ikke kåret en vinner, da det er tenkt å ta flere av de ulike ideene i betrakting i utformelsen av både nybygg og Smeltehytta. Forslagene ble vurdert av en vurderingskomite bestående av ansatte ved museet, kommunen, fylkeskommunen, verdensarvkoordinator, Statsbygg og Stiftelsen Rørosmuseet.

– Vi har tenkt at vi skal kunne plukke litt gode ideer fra alle tre kontorene. Det var ingen av dem som pekte seg ut som den endelige løsningen, men alle hadde med seg gode forslag og innspill på hvordan det kan gjøres, sier Rygg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norconsult sitt forslag. Fasade. Foto: Rørosmuseet.
Eggen Arkitekter. Foto: Rørosmuseet.

Planer for ombygging av Smeltehytta
I tillegg til planer for nybygg, har arkitektkontorene tegnet forslag til løsninger på ombygging av selve Smeltehytta, hvor mye plass vil bli frigjort da kontorer, administrasjon og arkiv flyttes over til nybygget.

Både en permanent verdensarvutstilling og en permanent utstilling om sørsamisk historie skal få plass, pluss et godt butikk- og kaféareal samt auditorium/foredragsareal.

– Og så er det Smeltehytta, som vi synes er minst like interessant. Det er ikke bare, bare med dette bygget, for det første så er det en del fredede elementer som skal stå i fred. Det er et spesielt bygg, så man må tenke litt igjennom hvilke grep man velger å gjøre her, sier Rygg.

Ombyggingen av selve Smeltehytta har arkitektene forsøkt å løse på ulike og kreative måter. Bygget har et særegent utseende og utformelse, som fordrer grep som står i stil med det allerede eksisterende. Flere av forslagene er svært nytenkende, og det er forsøkt å utnytte lokalene maksimalt med tanke på hvordan besøkende vil oppleve museet, blant annet med forslag fra Pir 2 om å flytte og legge trappa som går ned til kjelleren inn i det som kalles kald-delen, slik at man kan beskue utstillingslandskapet mens man går i trappa. Eggen Arkitekter har også foreslått å legge trappa inn i kald-delen, mens Norconsult har foreslått å bygge inn glugger i veggene, så man kan se utstillingen gjennom dem.

– Det er en interessant tanke og er tenkt som et utsiktsområde for å se kald-delen på en helt annen måte. Det vil bli en helt annen opplevelse av rommet enn når du kommer inn i første etasjen, sier Rygg.