Pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag
I dagens møte i fylkesberedskapsrådet redegjorde Statsforvalteren blant annet om mulige tiltak ved et stort utbrudd av mutantsmitte.
Folkehelseinstituttet mener det er en fare for at mutantsmitte vil bre seg rundt om i landet, selv om grensen mot utlandet er stengt. Slike utbrudd har rammet det sentrale Østlandet, og akkurat nå er det Vestlandet som opplever et større utbrudd av mutantsmitte.
Tiltak ved mutantsmitte
Et mulig utbrudd av mutantsmitte skal bekjempes med godt tisk-arbeid (testing, isolering, smittesporing og testing) i kommunene. Hensikten er å forsinke videre spredning. Det er viktig at mutantsmitte slås ned i den enkelte kommune og region.
Det er den kommunen med smitteutbrudd (utbruddskommunen) som da vil ha de strengeste tiltakene, mens nabokommunene kan ha andre tiltak. Hvor strenge tiltak nabokommunene bør ha avhenger blant annet om det mistenkes at smitte har spredt seg til nabokommunen, av ferdselsmønster mellom kommuner med mer.
Samarbeider godt
Kommunene i Trøndelag samarbeider godt med hensikt å forberede seg på en alvorlig smittesituasjon. Dette gjelder blant annet kommunene i Namdalen, Innherred og Trondheimsregionen. I Trondheimsregionen er elleve kommuner klare for å sette inn tiltak om det blir behov for det.
Det er regjeringen som har definert «Ring-1» og «Ring-2» kommuner – der ring-1 er utbruddskommunen og kommuner med tilknytning til utbruddet eller som har mye kontakt med utbruddskommunen.
Ring-2 er kommuner som ligger i randsonen av ring1-kommunene, og som vil ha behov for å iverksette tiltak.
Det er viktig å presisere at «ring-begrepet» kun er geografiske betegnelser, og at hvilket tiltaksnivå som settes inn for ring-1 og ring-2 avhenger av alvorligheten i smitteutbruddet.