Leif Hagen. Foto: Svend Agne Strømmevold-

Humoristisk omvisning med Leif Hagen: Det er ikke sikkert det har skjedd, men det kan ha hendt

Leif hagen har i en årrekke guidet nysgjerrige gjennom røroshistorien, og er kjent for å sette ting på spissen og tilby humoristiske omvisninger i Bergstaden.

Dette er del av en serie i Rørosnytt hvor Leif Hagen forteller om røroshistorien og forklarer hvordan han gjennomfører sine populære omvisninger.

– Gata her er jo så spesiell, og har et veldig underlig perspektiv. Den er nesten 25 meter bred nederst. Hvis du prøver å kjøre opp her med en buss, så kommer den ut som kabriolet øverst, sier Leif.

– Også bruker jeg å stoppe her. Jeg begynner å bli så gammel at jeg bare bruker det som en unnskyldning for å stoppe, ler Leif, – Her har vi faktisk det første private handelshuset på Røros. Madam Leigh står det, og hun kom fra Sverige og begynte med butikk, men før det var butikk, så var det her en prestegård. Nå har vi fått oppgradert våpenskjoldet. Det pleide å være bare grønt, forteller Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leigh-gården cirka 1900. Foto: Rørosmuseet/Digitaltmuseum

Sangerhuset & fengselsgata

– Nikita Khrusjtsjov som er statslederen og Jurij Gagarin sitter og drikker vodka, så spør Khrusjtsjov Gagarin, – hva var det du kunne se fra verdensrommet? Gagarin sa at når han kikket rett ned så kunne han se den kinesiske mur, men så han gørrlangt til venstre, midt inne i Norge, så la han merke til en farge han aldri hadde sett før. Hvis vi da kikker litt nærmere, hva kom frem på Jurijs skjerm, mon tro? Sangerhuset på Røros, ler Hagen.

– Da sier jeg: – Det er ikke sikkert det her har skjedd, men det kan ha hendt.

– Hvis du ser på den hvite veggen der på Rådhuset, så har den blitt grønn den og, for den blir jo helt dårlig av å stå og se på den grønnfargen på Sangerhuset, vet du, forklarer Leif.

– Nå har vi kommet så langt opp i Storgata, eller Bergmannsgata, at den har skiftet navn. Her står det Mørkstugata, og hva er en møkstue for noe da? Jo, det er den mørke stue, altså fengselet. Kobberverket hadde en arrest oppi gata her,  så vi kunne like godt kalt fengselsgata, sier Leif.