Slike hus som dette i Gjøsvika får en høyere eiendomsskatt når det nye beregningsgrunnlaget blir vedtatt. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Høyere eiendomsskatt for sentrumsnære boliger

Røros kommune innfører en ny måte å beregne eiendomsskatten for eneboliger. Blir dette vedtatt politisk i kommunestyremøtet neste torsdag vil det føre til endringer for mange huseiere.

To år etter Røros kommune gjennomførte taksering av alle boligene i kommunen går man over til Statens Eiendomsverdiregister som beregningsgrunnlag for eiendomsskatten. 

– Vi gjør dette fordi om det ikke gjøres endringer i grunnlaget for utskriving av eiendomsskatt så vil det medføre en redusert inntekt for kommunen på om lag 6 millioner kroner neste år, sier økonomisjef Roger Mikkelsen til Rørosnytt.

For boligeierne vil det medføre størst endringer i eiendomsskatten hos de med lav og høy markedsverdi på boligene sier Mikkelsen. 

– Bor du i et stort gammelt bolighus i utkanten vil markedsverdien være lav og eiendomsskatten vil gå ned. Bor du i et attraktivt moderne hus sentralt så vil eiendomsskatten gå opp fordi markedsverdien beregnes å være høyere, legger han til. 

Økonomisjef Roger Mikkelsen. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Dobbel redusering

Granavolderklæringen sa at eiendomsskattpromillen skal gå fra syv til fem promille, og så fra fem til fire promille. Når kommunen hadde sin retaksering i 2018 så visste de at det ville komme et krav om å legge inn en reduksjonsfaktor på 30 prosent før eiendomsskatten beregnes. Så kommunen reduserte alle sine takster med 30 prosent den gangen. 

Etter kommunen gjennomførte sin reduksjonen så kom kravet om at alle kommuner skulle legge inn en reduksjonsfaktor på 30 prosent uansett om de hadde gjort det allerede eller ikke. Dermed måtte kommunen gjøre tiltak som kompenserte for den doble reduseringen forteller økonomisjefen. 

– Da ble vi litt dømt fordi vi fikk halvert grunnlaget og ikke bare redusert det med 30 prosent. Så i fjor sa vi at hvis det blir slik som Granavoldenerklæringen sier med en endring i 2021 til  maksimum eiendomsskattpromille på fire, så må vi gå fra kommunale takster til Statens Eiendomsverdiregister for å nulle ut den doble reduksjonsfaktoren, sier han. 

Kontrabeskjed

I vår fikk kommunen beskjed om at på grunn av koronasituasjonen ble endringen i promillen utsatt. Dette ble begrunnet med at arbeidsmengden i kommunene økte på grunn av smitteverntiltakene. I september fikk kommunen kontrabeskjed om at endringen i promille til fire skulle gjennomføres likevel. 

– Da hadde vi to muligheter. Enten kunne vi gjennomføre det vi hadde planlagt i 2021,  å endre eiendomstakstgrunnlaget til Statens eiendomsverdi, eller å ta et tap på 6 millioner kroner, sier Mikkelsen. 

Kommunedirektør Jensås og økonomisjef Mikkelsen har diskutert endringen seg imellom og med politikerne. De har landet på en konklusjon om at den er nødvendig og har forberedt en sak til kommunestyret i neste uke der politikerne skal beslutte et vedtak. Dette skjer som en del av budsjettbehandlingen for 2021.