I løpet av 2020 skal Den historiske vandreruten «Malmveien» ferdigstilles. Det var planlagt at ruta skulle åpne i september 2020, men på grunn av coronasituasjonen er åpningen utsatt til juni 2021.
Malmveien skal si noe om det som har foregått i området i forhold til bergverksdrifta. Ruta i seg selv er ikke en gammel malmvei, men ruta fra Røros til Langen vil gi et bilde av hva som foregikk med industrihistorien som bakteppe.
Malmveien
Ei historisk vandrerute må ikke tilpasses det rutenettet som DNT har i området, men det ble slik på Røros. Ruta vil gå fra Småsetran til Marenvollen, som er ei DNT selvbetjent hytte. Deretter går den videre til Fjølburøsta. På Fjølburøsta blir det muligheter for overnatting, som et selvbetjeningsopplegg som på Marenvollen. Siste dagen går ruta fra Fjølburøsta til Langen Gjestegård. Der kan man eventuelt overnatte og få litt informasjon om området, eller ta retur til Røros og avslutte der.
Den naturlige begynnelsen til Malmveien er på Småsetran, der skal det komme opp ei informasjonstavle som sier litt om den historiske vandreruten. Det blir ei tilsvarende informasjonstavle på Langen. Det er også mulig å gå motsatt vei. Malmveien er ei sommerrute.
Samarbeid
DNT og Riksantikvaren samarbeider om friluftsliv og Historiske vandreruter. Begge organisasjonene ønsker å løfte frem opplevelsene som man får når man er ute på tur. De utvalgte rutene gir flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med spennende kulturarv.
En tur langs en Historisk vandrerute varer fra en til fem dager, og det er mulig å overnatte i DNT-hytter eller andre overnattingssteder underveis. Ruta, som er godt merket og skiltet, er knyttet til et bestemt historisk tema. Langs rutene er det mange ulike kulturminner, og turgåere skal før og under turen kunne lære om rutas opprinnelse og historie.
I arbeidet med rutene har både kjente og glemte historier og kulturminner blitt samlet inn og gjort tilgjengelige på informasjonstavler langs rutene. I tillegg kan man lære om kulturminner og andre severdigheter underveis på Riksantikvarens Kulturminnesøk, Lokalhistoriewiki og i DNTs SjekkUT-app.
Kilde: Intervju med Siri Storrøsten som er område kontakt for DNT Oslo og omegn for Femundsmarka og prosjektkoordinator for Historiske vandreruter fra Røros til Femundsmarka, og brosjyren Historiske vandreruter.