9. til 15. februar blir Gjettjønna VM-stadion for flere av øvelsene under VM i hundesport. Nå er arbeidet i gang med å preparere Gjettjønna for de firbeinte og deres medsammensvorne.
Røros er valgt som arrangør på grunn av erfaringene organisasjonen har opparbeidet gjennom å arrangere det tradisjonsrike Femundløpet år etter år. Under VM blir det konkurranser i langdistansekjøring på samme møte som under Femundløpet. I tillegg blir det konkurranser i sprint, mellomdistanse og Nordiske grener.
Arrangørene av VM i hundesport på Røros i februar er i gang med innspurten på forberedelsene. Hverken NRK eller TV 2 kommer til å overføre verdensmesterskapet, og en lokal leverandør har fått ansvaret for å bringe bildene fra mesterskapet ut i verden.
Om en måned strømmer verdens beste hundekjørere til Røros. 9. Til 15. februar avvikles VM i alle klasser av hundesport på Røros.
Røros er valgt som arrangør på grunn av erfaringene organisasjonen har opparbeidet gjennom å arrangere det tradisjonsrike Femundløpet år etter år.
Alle Femundløpets følgere trolig er godt kjent med langdistanse hundekjøring, store hundespann, lange avstander. Hunder og mennesker i møte med vær og vind dager i strekk.
VM i hundekjøring på Røros i februar 2025 rommer langt mer enn langdistanse; nordisk stil, slede sprint og slede mellomdistanse står selvsagt også på programmet når det arrangeres VM i alle grener. Vi gir her et kort innblikk i de ulike grenene.
Tekstene er hentet fra Norges Hundekjørerforbund sine nettsider og bearbeidet av VM-arrangøren.
Nordisk stil
![Foto Norges Hundekjørerforbund Foto Norges Hundekjørerforbund](https://images.femundlopet.no/1024x/femundlopet.no/siste-nytt/simpleblog-4e0dff59-c8e9-44e4-8ccb-902ff0514f33.png)
Foto Norges Hundekjørerforbund
Nordisk stil er fellesbetegnelsen på de øvelsene der utøverne går på ski bak hunden. Nordisk stil er fart og spenning.
I konkurransesammenheng er det flere ulike øvelser det konkurreres i:
- Snørekjøring foregår med hunden i en strikkline, med hundekjøreren gående direkte bak på ski. Distansene er fra 5 – 15 km, og det kjøres med 1 eller 2 hunder.
- I øvelser med pulk er hunden spent foran pulken med et drag, og skiløperen følger bak pulken festet i en line. Distansene er fra 5 – 30 km, de fleste løp er med 1 hund, men det er også løp med 2-4 hunder. Pulkens vekt beregnes ut fra hundens vekt. Kjøring med pulk krever godt samarbeid mellom hund og kjører, god teknikk, og en sprek skiløper i kombinasjon med en godt trent trekkhund.
- I combined kombinerer man snørekjøring og kjøring med pulk. Man starter med pulk, veksler halvveis og snørekjører resten. Distansen er 5-15 km.
Slede sprint og mellomdistanse
I sledehundkjøring kjører utøveren en slede som hundene trekker. Hundene er spent inn i liner foran sleden og spannene har en størrelse fra 2 – 16 hunder.
Slede sprint
I sprint er distansen fra 5-25 km avhengig av antall hunder i spannet – og normalt kjøres det 2-3 dager etter hverandre med sammenlagt tid. I sprint ser vi hunder som løper fort og med høy intensitet, samt at kjøreren hjelper til med å aktivt sparke bak sleden. Små marginer og høy fart preger denne grenen.
Slede mellomdistanse
I mellomdistanse kjøres det fra 40 til 100 km pr dag – også her er det normalt med 2 – 3 dager etter hverandre med sammenlagt tid. Internasjonalt er mellomdistanse en veldig stor gren og det konkurreres ofte i etappeløp over flere dager.
Felles for alle sledeklasser (langdistanse, sprint og mellomdistanse) er at det er en likestilt idrett, der menn og kvinner konkurrerer i samme klasse.
Konkurranseklasser
Det er med utgangspunkt i IFFS sin oversikt over konkurranseklasser i mesterskap at man setter opp programmet for WCH/WM. Arrangøren har en viss valgfrihet i oppsett av programmet. Program for VM 2025 vil legges ut så raskt det er klart.
![](https://images.femundlopet.no/1024x/femundlopet.no/siste-nytt/simpleblog-02afe7de-dd45-4ff1-8fbd-9bad1263ba83.png)
623 meter over havet