Torill Wiggen. Foto: Svend Agne Strømmevold

Har lekt rørosing i ett år: blir møtt med smil hver dag

Torill Wiggen er fra Trondheim og har jobbet som lærer rundt omkring i Trøndelag i cirka 15 år før hun kom til Røros for et år siden for å jobbe på Kulturminnefondet.

– Jeg sa hele veien at det er ikke lærer jeg skal bli, så til slutt bestemte jeg meg for å ta en bachelor i geografi, også havnet jeg på Kulturminnefondet, forklarer Torill.

Trives i jobben

Med en bachelor i geografi var det fortsatt usikkert for Torill hvilket yrke hun ville søke mot, og mener hun fant noe som passet godt for henne i Kulturminnefondet.

– Geografi-bacheloren dekker så mye, og jeg prøvde å finne en jobb som passer, og i forhold til Kulturminnefondet var det artig at det både har et fokus på turisme og det med bærekraft, sier Wiggen, og legger til, – dessuten er Røros et veldig spennende sted.

Føles som å komme tilbake

Wiggen har allerede et forhold til Røros etter at hun jobbet to år som lærer på Tolga, og sier at det derfor føles litt som å komme tilbake. Dessuten skrev hun i 2020 en bachelor om Røros.

– Da visste jeg at Røros var et fint sted, også har jeg skrevet bachelor om Røros som verdensarvsted, og gjorde mye intervjuer av ordfører, enhetsledere og andre i cirkumferensen, forklarer Wiggen, og legger til, – og nå har jeg lekt rørosing i ett år.

 Givende å jobbe med kulturminner

– Jeg synes den historiske arven vi har er veldig spennende, og det å kunne se hvordan den historiske utviklingen har vært på et lite sted som Røros gjør det interessant, sier Torill.

Wiggen sier at jobben i Kulturminnefondet både er givende og lærerik.

– Det er veldig spennende å få inn masse nye søknader og være litt sånn detektiv, for da går man inn og ser hva dette handler om, hva er det de her vil gjøre, og hvordan vil de gjennomføre det. Da er det artig å forhåpentligvis kunne være med å si at – Det her er noe vi vil være med å støtte. Det føles godt å se resultatet etterpå når sluttrapporten kommer inn og se hvordan det har godt. Det er er veldig givende med denne jobben, sier Wiggen, – Baksiden er at vi ikke har mulighet til å gi støtte til alle som søker. 

Møtt med smil hver dag

Torill forteller at det ikke alltid er like lett å komme inn i et miljø når man er ny på et sted, men at det hjelper å bli møtt med et smil.

– I Trondheim så sier man hei til hverandre når man kommer langt nok opp i marka, men på Røros har jeg opplevd gjennom hele vinteren at folk sa hei når jeg var på vei til jobb. Det å bli møtt med et hei av vilt fremmede når man er på vei inn til sentrum om morgenen, gjør at man føler seg velkommen, sier Torill.