Foto: Tove Østby

Handverksdagene 2024 på Røros

70 handverkere fra hele Norge samles til kursdager på Rørosmuseet Bygningsvernsenteret 21. – 25. august 2024, når Handverksdagene arrangeres for 24. gang. Handverksdagene på Røros er en av Norges viktigste møteplasser for praktisk bygningsvern.

Gjennom Handverksdagene får flere muligheten til å lære og bli engasjert i tradisjonshåndverk. Handverksdagene er et tiltak for å øke interessen og kunnskapen rundt tradisjonelt bygningsvern, rekruttere flere til bransjen og ikke minst bevare landets gamle bygninger ved hjelp av tradisjonelle metoder og teknikker.

«Handverksdager skal være en arena for læring og ivaretagelse av tradisjonelt handverk. Det er en mulighet for tradisjonshandverkere å møtes for å knytte nye bekjentskaper, lære av hverandre og få faglig påfyll,» sier Kolbjørn Vegar Os i Rørosmuseet Bygningsvernsenteret.

Fire kurs over fem dager

Årets handverksdager inneholder fire kurs; Rapping – overflater av leire med tre som underlag, Dekorative malingsteknikker, Ramtredører og Fra myrmalm til jern og staal.
Alle kurs ble tidlig fulltegnet, og en venteliste ble påbegynt lenge før sommerferien.

Fire unge håndverkere med Fortidsminneforeningens stipend

Fortidsminneforeningen og Sparebankstiftelsen DNBs har de siste årene samarbeidet om en stipendordning for unge tradisjonshåndverkere gjennom prosjektet «Kulturminner for alle». Målet er å bidra til å styrke vår immaterielle kulturarv gjennom kompetanseoverføring innen tradisjonelle handverksteknikker. Det er fire deltakere med stipend i år.

Åpen dag lørdag 24. august

Lørdag 24. august blir det åpen visning av tradisjonshandverk i Kurantgården, gratis inngang for alle! «Det blir mulighet for å komme tett på arbeidet, deltakerne og instruktørene denne dagen. Kursaktivitetene foregår i Kurantgården kl. 13-17. Vi serverer også ferske vafler og kaffe,» sier sier avdelingsleder for bygningsvernsenteret, Berit Bakosgjelten

Betraktninger fra Riksantikvaren

«I tiden framover trenger vi mange gode håndverkere som kan reparere eldre bygninger. Framtiden er lys for dem som vil bli håndverker, og Riksantikvarens håndverksstrategi skal gi retning for alle som jobber med tradisjonshåndverk. Her er bygningsvernsenteret på Røros er en «bjelleku» til inspirasjon for hele landet» sier riksantikvar Hanna Geiran i en kronikk i avisa Arbeidets Rett.

«Riksantikvaren har undersøkt økonomiske gevinst av kulturmiljøturisme, og steder som tar vare på sine eldre bygningsmiljøer landet rundt har tjent godt på dette. Røros er et opplagt eksempel som mange utenfor regionen bør merke seg. Når vi sammen kan lære av ulike steder i Norge, tror jeg at flere ser at interessen for å ta vare på kulturarven og kulturmiljøene øker, og at utviklingen – sett med en riksantikvars øyne – går riktig vei.

De bygningene vi har i dag er også en klimaressurs for det grønne skiftet. Sintef har påvist at miljøpåvirkningen av eksisterende bygninger er bare halvparten av den fra nybygg. Derfor er det opplagt lurt å ikke rive og bygge nytt, men å bruke de bygningene vi har i by og bygd videre.»