Yr varslet mye regn, flomfare og jordskredfare på Røros i helga. I stedet fikk vi det som best kan beskrives som en grønn eksplosjon. Det er ikke mange dagene siden snøen forsvant, men høyere temperatur gjorde at det fort ble grønt både på bakken og i trærne. Regnværet gjorde liten skade, men satte derimot fart i veksten.
Røros er kjent for korte vårer, og spøkefult advares mot blunking, fordi man da kan gå glipp av våren. I år ble det helt spesielt, med mye snø og kjølig ettervinter. Det kan se ut som naturen lades som en springfjær, når snøsmeltinga går tregt. Et gammelt uttrykk sier at mai kulde gjør bondens lader fulde. Det viser seg å være helt feil.
Et sammendrag av over 70 forsøk på Østlandet fra de 40 siste årene, presentert av Hugh Riley, viser at utsatt såing gir redusert avlingspotensial helt opp til 40% etter 40 dager utsatt såtidspunkt. Sen vår gir kortere vekstsesong, og landbruket har en manual på tiltak som kan gjøres for å redusere avlingstap. Løsningene er å velge sorter som vokser fortere, og å så tettere. Paradoksalt nok anbefales mindre gjødsling. Det er fordi det som vokser ikke får tid til å utnytte gjødselet fullt ut, og fordi kjøring på fuktig gjord gir pakking av jorda. Pakking vil si at jorda komprimeres, og dermed gir dårlige vekstforhold.
Uttrykket mai kulde gjør bondens lader fulde, er nok ispirert av det som skjer når våren endelig kommer. Høyere temperatur og mere lys i startfasen gir enorm vekst, slik som nå. Deter nok ikke kulden i mai som skal ha æren for det, men det som skjer etterpå. Høyere temperatur og mere lys i startfasen gir enorm vekst. Det er imidlertid ikke nok til å ta igjen det tapte på grunn av en kortere vekstsesong.