Frithjof Riis. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Griper øyeblikk og stiller dem ut

RS Servicenter

Frithjof Riis fra Riis Bilglass er ikke bare kjent som forretningsmann og musiker, men har også etterhvert hatt flere fotoutstillinger. For tiden stiller han ut på Galleri Liljepå Ferstad Gård.

Med utstillingen HIMMEL OG HAV og alt imellom ønsker Frithjof å vise et utvalg av øyeblikk han har fanget i hverdagen.

For Riis har interessen for foto kommet og godt. Gjennom årene har han hatt flere utstillinger, blant annet en utstilling han hadde for 20 år siden som besto av øyeblikk fanget med engangskamera. 

For fire år siden hadde han utstilling i samme galleri som dagens utstilling står i, og utstillingen kom i forbindelse med utgivelsen av hans debut-album “Liljeklang”.

– I forbindelse med utgivelsen av albumet bestemte jeg meg for å lage et bildehefte til albumet, hvor jeg samlet mange av bildene jeg hadde tatt i løpet av de par siste årene før utgivelsen, forteller Riis, og da kom ideen om å lage en egen fotoutstilling som en ledsager til albumutgivelsen.

Riis hadde tatt mange naturbilder, som han følte hadde en sammenheng med låtmaterialet på plata.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Frithjof Riis.

Bruker mobilkamera
Frithjof sier at han tar bilder med mobiltelefon, og at både kvaliteten og funksjonene ved mobilkameraer har hatt gått gjennom en stor utvikling de siste årene. 

– Det handler om at mine bilder blir til på min ferd, og mobilen har jeg alltid i lomma, og om jeg er på farta, om det er en tur i butikken, en kjøretur eller jeg går i naturen, så er det kjekt å bare kunne ta opp mobilen av lomma, sier Riis.

Frithjof forklarer at han ikke selv kan bestemme når det riktige lyset og det riktige motivet åpenbarer seg, og at det derfor er praktisk å bare bruke mobilen når han likevel har den i lomma.

– Da må jeg gripe øyeblikket, det er det det handler om, sier Riis.

Vurderer å ta med utstillingen til Røros
Riis fikk flere spørsmål om ikke han skulle lage enda en fotoutstilling, ogi løpet av de siste årene bestemte Riis seg for at han hadde nok bildematerialet til å jobbe mot en ny utstilling.

– Den gangen her er ikke utstillingen knyttet opp mot noe musikalsk prosjekt, og det føles veldig godt, for fokuset er fullt og helt på bildene, sier Riis, og forklarer at det er godt å bare kunne tenke på bildene og hvordan de skal henge sammen på veggen.

– Blir det noe utstilling på røros?

– Det slår meg at jeg kanskje burde det. Det er noen Røros-bilder med på utstillingen, og hvis det ender opp med at jeg tar med utstillingen dit, så kan det tenkes at jeg legger til noen flere Røros-bilder. 

I dag står den nye utstillingen som vi håper også kan komme til Røros på Galleri Lilje i Trondheim.

Det er for å fange det umiddelbare og for å skildre øyeblikk at Frithjof Riis fotograferer. Her er ett av bildene han stiller ut. Foto: Frithjof Riis.