Signe V. Busch. Foto Marius Fiskum

Gir ut bok om senabort

Signe Veierud Busch er mor til fire barn, og Liv, som ikke fikk leve. Da Signe var på ultralyd fikk hun vite at babyen i magen var svært syk og ikke ville kunne få et normalt liv. Plutselig måtte hun og mannen ta stilling til om barnet skulle få leve, eller om svangerskapet skulle avsluttes. Nå har hun skrevet en bok om det vanskelige temaet.

Signe Veierud Busch er født og oppvokst på Røros, er jurist og ansatt som førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet på UiT Norges Arktiske Universitet, hvor hun for tiden også er prodekan for utdanning.

Tidligere har hun publisert flere vitenskapelige artikler og bøker i rettsvitenskap, og debuterer nå som sakprosaforfatter med boken “Senabort. Den usynlige sorgen”, som ble utgitt denne uken. 

Manglet litteratur om temaet
Signe forteller at da hun selv sto i det fant hun ikke noe litteratur om temaet.

– Det finnes ikke noe litteratur om senabort. Det er publisert noe i medisinske tidsskrift, men det finnes ikke noe som er skrevet for kvinnen i gata, sier Signe, og forklarer at hun skrev boka med utgangspunkt i hva hun selv trengte da hun sto i det, og basert på at hun ikke fant litteratur om senabort. 

Etter at hun fikk ideen, luftet hun det med en venninne som var lege, som tipset om at hun burde gjøre det enda større og intervjue flere kvinner med lignende erfaring.

– Det er en bok som primært er skrevet til kvinner eller par som havner i samme situasjon og som trenger noen å relatere seg til, forklarer Veierud Busch.

Et tema man ikke snakker om
Ettersom det ikke er skrevet mye om senabort, kan det være vanskelig for noen i samme situasjon å vite hva de skal gjøre. Det er heller ikke enkelt å snakke med venner om det, forklarer Signe, for folk vet ofte ikke helt hva de skal si i slike situasjoner. 

– Det er et tema man ikke snakker om, og det er vanskelig å komme i kontakt med noen som har erfaring med det og som kan fortelle hvordan de har opplevd det, forklarer Signe.

– Hvordan blir det å gi ut en bok med så personlig innhold?

– Litt skrekkblandet, for det er jo veldig privat, og det er litt vanskelig å tenke på at nå skal folk sitte og lese de mest personlige detaljene både om meg og de andre damene som bidrar, som man kanskje ikke har delt med noen andre, knapt nok til samboeren sin, sier Signe, – samtidig tenker jeg at det er viktig å få det ut. 

– Det har blitt noen bokutgivelser med årene?

– Det har blitt et ordtak på jobben, at hver gang jeg skriver en bok så får jeg et nytt barn. Det har liksom vært en sånn sammenheng der, så nå har jeg sagt til sjefen min at nå blir det nok ikke flere bøker, understreker Veierud Busch.