I år har det for første gang under martnan vært reduserte skjenketider, og det har ikke vært alkoholservering mellom 11.00 og 13.00. Manglende mulighet til å kunne servere alkohol til maten i tidsrommet har ført til at flere av skjenkestedene har hatt lavere omsetning på formiddagen.
Hotelldirektør ved Røros Hotell, Terje Lysholm, sier at det har vært en merkbar nedgang i det aktuelle tidsrommet.
– Omsetningen vår har vært grei nok, men vi ser at vi har hatt litt lavere omsetning spesielt i tidsrommet 11.00-13.00, fordi sjenketidene er endret, så vi merker klart en nedgang på grunn av det, forklarer Terje.
Kommer for å ta seg en matbit
Lysholm sier at han ikke tror det har mye for seg å begrense skjenketiden, og mener at effekten av tiltaket er at man bare forflytter problemet fra serveringsstedene til andre steder, og at folk fortsatt kommer til å drikke alkohol, bare på andre steder, i mindre kontrollerte omgivelser.
– Jeg er ikke helt tilhenger av det tankesettet. Jeg hadde skjønt det hvis det var var snakk om rene skjenkesteder, men flere av stedene våre er med bespisning, og siden mange av gjestene kommer for å ta seg en matbit, tenker jeg at det må være lov å ta seg et glass øl eller vin til maten, sier Lysholm.
Et glass til maten
– I år så var det faktisk en del gjester som ble litt småsur og lurte på hvorfor de ikke kunne ta seg et glass til maten. Martnan er en folkefest, og det ser jeg ikke helt hensikten med, for jeg tror det bare flytter problemet ut i bakgårdene og andre plasser hvor det ikke er noen kontroll, sier Lysholm og forklarer at på serveringsstedene er det vakter som passer på at synlig berusede personer ikke kommer inn.
Daglig leder for Kaffestuggu, Rolf Hamland, forteller at til tross for en god martnan, ble det to rolige timer på formiddagen på grunn av de innskrenkede skjenketidene.
– Det ble til at både vi som jobbet der og gjestene bare sto og hang og ventet i perioder, sier Hamland
Snorre Hov fra Arena Røros bekrefter at også i teltet merket de godt to timer med tapt omsetning.
Dagfyll ikke noe problem
Avsnittsleder ved Røros politistasjon, Øyvind Unsgård, sier at han ikke har belegg for å si om den innskrenkede skjenketida har påvirket mengden ordensforstyrrelser.
– Det er noen som ønsker at skjenkingen skulle startet tidligere på dagen i ordnede former, og det kan hende det hadde vært en løsning, så hvis bransjen selv har gode forslag til hvordan vi kan løse det så går vi gjerne inn i en dialog om det, sier Unsgård.
– Vi har hatt litt fokus på det med dagfylla, som det kalles, og om det har vært noe utstrakt dagfyll i martnan, men vi har ikke hatt noen oppdrag som viser at dagfyll er et problem, sier Unsgård, og forklarer at på dagtid under martnan har kriminalitetsbildet i større grad vært preget av trafikk, lavpromille og ruskjøring.