I går, lørdag startet Fron Lasskjørarlag sin reise til årets Rørosmartna. Før avreisen fra Vinstra deltok lasskjørerne på Sødorpmartnan der martnasgjestene kunne møte både lasskjørere og hester.
Fron Lasskjørarlag kjørte fra Sødorpsmartnan opp Sødorpbyga. Fra Sødorp i dag kjører de etter gamle leia der det heter Rørosvaet, så det er tydelig at de er på historisk grunn. I morgen, mandag drar de forbi Holtesetra, som er en gammel skysstasjon der det var plass til 18 hester. Setra ble bygd i 1865. Ingunn Bakken i Fron Lasskjørarlag forteller at Holtesetra var et typisk sted å samles før de kjørte i følge over fjellet. Venabygdsfjellet var en fryktet fjellovergang. Ned fra Venabygdsfjellet kommer lasskjørerne til Atndalen. I år har de lagt om ruten slik at de kjører gamle Atndalsveien. Videre kjører lasskjørerne fra Fron ned til Einun. Når de kommer til Tynset legger de seg bak Nord-Østerdal Lasskjørerlag. Da får de nytte av at de andre lagene har laget løype der. Fron Lasskjørarlag kjører inn på åpningsseremonien til Rørosmartnan tirsdag 18. februar.
På lasset til Røros i år har Fron Lasskjørarlag blant annet skinn og klokker. De har også med korn fra Sel. Korn var den store handelsvaren fra Gudbrandsdalen østover til gruvesamfunnene.
– Det har nok ikke vært kjørt noe mye korn over fjellet siden jernbanen kom i Østerdalen i 1877. Vi har med en sekk på 15 kilo, bare slik symbolsk, så vi håper at vi skal få omsatt den på Røros på en aller annen måte, sier Geir Marius Thorud.
Slik Fron Lasskjørarlag er i dag ble stiftet i 2013. Siden den gang har de kjørt hvert år utenom når det var korona. Nå har laget åtte plasser på innkjøringen på Rørosmartnan. Det klarer de stort sett å fylle.
Reportasje om Fron Lasskjørerlag ble sendt i TrønderRush på Radio Trøndelag i dag. Her kan du høre reportasjen med intervju med Ingunn Bakken og Geir Marius Thorud.