Siden 1907 har Sangerhuset i Bergmannsgata vært et viktig forsamlingslokale og kulturhus i Røros sentrum. I årenes løp har skjebnen til huset blant annet vært at det skulle rives. I dag er det fredet. På grunn av koronapandemien har det vært lite med kulturaktivitet i Sangerhuset det siste året. Men pandemien setter kulturlivet på vent, blir huset vedlikeholdt.
Foreningen Sangerhuset har en plan om å holde huset ved like, og hele huset skal etterhvert bli oppgradert, både på interiør og eksteriør. Dette skal gjøre huset litt mer attraktivt for folk som kan være potensielle leietakere for konferanser, møter og kulturarrangement. En del av de konsertene som foreningen har arrangert, har deler av overskuddet gått tilbake til huset, for å at de skal ha en egenandel til den type investeringer som vedlikehold.
Vinduer
Sangerhuset er et fredet hus. Årlig søkes det om midler gjennom Trøndelag fylkeskommune. Sammen med fylkeskommunen og kulturminneforvalteren har foreningen valgt å prioritere istandsetting av vinduene i huset. Det årlige beløpet de får brukes til å engasjere Bygningsvernsenteret til å gjøre jobben, som er finansiert med 75% av de midlene som foreningen får fra fylkeskommunen. Resten av beløpet må foreningen skaffe selv. Arbeidet med vinduene startet i fjor høst og har fortsatt i vinter. Det er de store vinduene i storsalen som er blitt prioritert først.
Foreningen er blitt tildelt en del midler de siste årene. Det er blant annet blitt installert nytt brannalarmanlegg. Scena er blitt oppgradert. Nå er det en blackboks som kan trekke sceneteppet bak hele scena. Nytt sceneteppe er på plass. Scena og skapene på scena er blitt malt. Rørosbankens Næringsfond har vært en økonomisk bidragsyter til disse investeringene.
Fremtiden
For et par år siden var det åpen diskusjon om hva Sangerhuset skulle brukes til fremover. Skulle man fortsette å leie ut til selgeren eller skulle man prøve å få nok egen aktivitet, og kulturarrangementer i huset til at det kunne bli et rent kulturhus. Det ble jobbet litt med det, men kom ikke så langt i prosessen som ønsket. Derfor torde de ikke å si opp avtalen med selgeren, som har utsalg det somre, påsker og før jul. Målet er fortsatt å komme dit, men avtalen med selgeren er fornyet for to år.
– Slik som det ble med Covid-19, så er vi egentlig veldig glad for det. Det er det som berger økonomien vår, og som gjør at vi greier å holde det i drift, sier Hans Petter Kvikne som er bygningsansvarlig for Sangerhuset.
Nå er det lite aktivitet både med kulturarrangement og private arrangement som bryllup og runddager som folk feiret i Sangerhuset. Nå under pandemien er det liten aktivitet i lag og foreninger som er brukere av huset til vanlig.
I et vanlig år er det mye aktivitet i Sangerhuset. Det er ukentlige øvinger både med Røros Folkedanslag, Bergstadkoret og Røros Sangforening. Ofte er huset utleid i helger i tillegg til kleselgeren som har huset hele sommeren, påsken og før jul. Rørosmartnan har vært veldig viktig både for hus og aktivitet. Røros Folk Festival er også viktig. Det ble startet en konsertforening for et par år siden, som har har hatt en del egen arrangement, blant annet Sangerhusets førjulsfest, i to år. Da var det fullt hus og stormende jubel.
Det er ikke mange hus i sentrum på størrelse med Sangerhuset, og som kan brukes til konserter, dersom man skal ha mer enn 25 personer. Det er Sangerhuset eller Storstuggu.
– Det blir en litt annen stemning i et gammelt hus. Sangerhuset har plass til 200 sittende, sier Olav Luksengård Mjelva som er styreleder for Foreningen Sangerhuset.
Det var noen konserter i Sangerhuset før jul i fjor med blant annet Bendik Qvam med trio. Røros Folkedanslag hadde noen mandagskveld der folk kom og fikk høre musikk, men de fikk ikke danse sammen bortsett ungdommene.
Hans Petter og Olav håper at det snart går an å åpne huset igjen gradvis, og at det skal gå an å arrangere Røros Folk Festival i en aller annen form på begynnelsen av juni.
Foreninger
Det er tre foreninger som drifter Sangerhuset på frivillig basis. Det er Røros Folkedanslag, Bergstadkoret og Røros Sangforening. De tre foreningene er eiere av Foreningen Sangerhuset. Tidligere var ei forening til med. Foreningen Sangerhuset vurderer om det er noen annen forening på Røros som kan passe inn i miljøet og som kunne vært nummer fire eller fem i denne samarbeidskonstellasjoner.
– Dersom det er noen foreninger som har lyst til å vite mer hva det betyr av muligheter og forpliktelser så kan de bare ta kontakt, sier Kvikne.
I vedtektene står det at dersom de foreningene som står bak det og drifter huset, ikke ønsker eller klarer det, skal huset gå vederlagsfritt til Røros Kommune.
– Det fungerer slik som det er nå, men det krever jo en god del arbeid og innsats fra medlemmene i disse foreningene, sier Hans Petter. Det er et stort og kaldt hus. Det går en del strøm, og det er et dyrt hus på vinteren.
– Selv om vi ønsket en annen løsning, er vi nå veldig glad for at vi har den faste inntekten fra selgeren. Uten det så tror jeg vi har hatt utfordringer, sier Kvikne.
Maling
I 2006 ble Sangerhuset malt opp igjen i en grønnfarge som det ble mye diskusjon rundt. Mange synes fargen var «selvlysende» grønn. Foreningen har vurdert om de skal måle opp huset igjen. De er blitt anbefalt av teknikerne på Antikvarisk at de skal vente noen år enda, til det blir enda mer slitt, da vil ei ny maling henge bedre.
Trolig skulle ikke den grønne malingen som er på huset i dag bli akkurat slik. Det er en feil. Men de er spent på neste gang det skal males om, om det blir slik som det er nå eller om det blir slik som det var tenkt. Eller blir det en tredje mulighet. Siden huset er fredet er det ikke foreningen som bestemmer fargen.
Historien
Historien til Sangerhuset starter i 1907 da huset ble oppført for Røros Sangforening, i Bergmannsgata. Det er Alfred Getz som har tegnet huset. Getz var da direktør ved Røros Kobberverk. Kristen Schwartz var byggmester. Kobberverket stilte tomt til disposisjon. Bortsett fra noen små endringer ser Sangerhuset ut slik i dag som det gjorde i 1907. Huset er bygd i sveitserstil.
I perioden 1920 – 1979 holdt kinoen til i Sangerhuset. Den gang var kinoen i regi av Bergstadens Vel. Huset ble i 1978 solgt til Røros Elektrisitetsverk med planer om riving. Et stort lokalt engasjement for huset reddet det. 8. juni 1983 ble Sangerhuset fredet. Da var huset malt i en forholdsvis mørk, svak rødlig sandsteinsfarge.