PÅ UTENLANDSPRAKSIS: Niels Van Dijk, Inga Løseth Brynhildsvold, Anja Wiggen Skancke, Malin Næss, Marie Lien 2.r. fra venstre: Kristian Bjerknes, Mons Ola Dragmyrhaug, Håkon Nilsgård Dille, Ronja Brynhildsvoll Kulseth og Julia Veldhuis ser alle fram til tre ukers utenlandsopphold i mars. (Magnus Gjelten var ikke til stedet da bilder ble tatt.) Foto: Aina Engan Døhl

Forventningsfulle elever klar for utlandet.

I starten av mars setter 11 elever fra Røros videregående skole, kursen mot utlandet og tre ukers praksis. Tre elever fra vg2 tømrer, reiser til Tampere i Finland og de resterende åtte setter snuten mot Koper i Slovenia. 

Anja Wiggen Skancke er en av elevene som ser veldig fram mot turen. Wiggen Skancke går andre året på barne- og ungdomsarbeiderfag og skal til Slovenia der hun og en medelev skal jobbe ved en barnehage. Utfordringen blir språkbarrierene mener hun.

-Jeg tror ikke ungene i den alderen kan engelsk og det å skulle kommunisere med dem uten å snakke samme språk blir en interessant læringsprosess og gjør at vi må forsøke å gjøre oss forstått på andre måter, sier Wiggen Skancke og fortsetter:

-Jeg gleder meg virkelig til å se hvordan de jobber i barnehagen i et annet land, hva som er de store forskjellene og også lære litt om kulturen. Vi får dekt opphold og reise og til og med lommepenger så det er en unik sjanse vi får til kulturutveksling. Dessuten er det betryggende at alle vi åtte som skal til Koper får bo sammen, avslutter hun forventningsfullt.

Koordinerende skole
Røros videregående skole har hatt internasjonaliseringsprosjekt gjennom Erasmus + på vg 2 yrkesfag i flere år. Erasmus + er EUS program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, og er verdens største utdanningsprogram med et budsjett på 28,8 milliarder euro for perioden 2021-2027. Det er fra denne potten Røros videregående skole får midler for å få sendt noen av elevene på utenlands praksisopphold. Koronaen har imidlertid satt en stopper for denne muligheten de siste årene og rådgiver ved Røros videregående skole, Aina Engan Døhl er glad for at elevene nå får mulighet til å praktisere utenlands igjen.                                                   -Dette er viktig både for skolen og ikke minst for elevene. Røros videregående koordinerer samarbeide med fem andre videregående skoler i fylket. Både Orkdal, Kyrksæterøra, Johan Boier og Gauldal videregående skoler er med i prosjektet og skal også sende elever i utenlandspraksis i mars, forteller Engan Døhl.

Søker seg til utlandet
I løpet av andre året på vg2 yrkesfag skal elevene ha tre perioder praksis i bedrift. Den tredje perioden, mellom vinter- og påskeferie har elevene mulighet til å søke seg til utlandet. Elevene må selv skrive en søknad hvor de begrunner hvorfor de ønsker å dra og hva de ønsker å få ut av oppholdet. Er det flere søknader enn utenlands praksisplasser så gjøres det en uttrekning.  

-Vi har samarbeid med flere organisasjoner, skoler og bedrifter i ulike land, som tar i mot elevene våre og den aktuelle destinasjonen for praksisperioden avhenger av hvilket programområdet elevene går på, forklarer Engan Døhl.

Lærerne er også med på deler av turen og gjør slik sett turen trygg for elevene samtidig som de også får et lite innblikk i opplæringen og praksis i andre land.

På skolebenken
Mons Ola Dragmyrhaug går vg2 tømrer og reiser sammen med to medelever til nordens største innlandsby, Tampere i Finnland. I motsetning til de andre som skal praktisere ved sykehjem, barnehage og hotell, skal de tre guttene fra Røros også følge skoleopplæringen. Dragmyrhaug er også fylt av forventninger til turen.

-Jeg gleder meg til å se hvordan undervisningen og praksis er lagt opp i Finland. Vi skal være både i klasserom og ute i praksis så det skal bli interessant å se.  Vi skal bo på internat der det også bor andre studenter. Kanskje får vi nye bekjentskaper og lærer oss en og annen glose på finsk også, avslutter Dragmyrhaug.

[metaslider id=»177189″]