Isak Veierud Busch. Foto: Tore Østby

Forsvarer gatestenging for Netflix

Domus teaser

Debatten om stenging av Røros sentrum kom opp i gårsdagens heldigitale kommunestyremøte. Reidun Roland fra Røroslista stilte flere kritiske spørsmål til ordføreren om dette. Her er Isak V. Busch sitt svar til Reidun Roland.

Stengingen av gata Roland viser til i sitt spørsmål omhandler innspilling av sesong 2 av Netflix-serien «Hjem til jul». 

I utgangspunktet gir en slik innspilling oss fordeler i form av fremtidig markedsføring av stedet som reisemål. Dette har en verdi som er vanskelig å verdsette direkte i kroner og øre men som definitivt gir oss oppmerksomhet i markedet. Og er det én ting jeg kan forsikre Roland om, er det at dette kommer vi til å ha behov for i tiden som kommer. Svært mange små og store næringsdrivende på Røros er avhengig av strømmen av tilreisende, det ser vi enda tydeligere nå, når gatene er folketomme, butikkene stengte og mange bedrifter melder om at de ser konkurs-spøkelset i hvitøyet. 

Røros som sted/kommune får ikke direkte en sum penger for å stille som innspillingssted, men de direkte økonomiske effektene er blant annet:

  • Innspillingen engasjerer lag og foreninger – speidergruppa får penger for rigging av julegaten 
  • Røros Kjørelag ble brukt til filming med hest og slede
  • Både Røros Hotell og Bergstaden har høyt belegg gjennom hele spilleperioden, før og etter, av skuespillere, crew og annet knyttet til innspillingen. Dette gir også penger i kassen til serveringssteder, butikker mm. Noen butikker mente de fikk mindre besøk da Kjerkgata var stengt, mens andre igjen solgte bra til de som var her. Gata var uansett ikke stengt for opptak mer enn i korte perioder, og var dermed åpen det meste av tiden
  • Statister og annen løpehjelp får vanlige dagshonorar. 
  • DR leide ut boder og Eli Riset som koordinator og tar betalt for det
  1. Produsenten, The Oslo Company, har selv bekostet rigging av julegaten. Dette var som nevnt speidergruppa som sto for dette, og de fikk betalt for jobben
  1. Det er virksomhet for tekniske områder som har delegert myndighet til å fatte midlertidige skiltvedtak (kommunale veier). 

I slike saker høres:

  • Politi
  • Brann
  • Røros parkering
  • Røros kommune kommunalteknikk

Det vedtas selvsagt ikke stenging etter eget forgodtbefinnende. I dette konkrete tilfellet er det Visit Røros som har søkt på vegne av Oslo Company. 

Kommunen er veimyndighet og fatter vedtak om stenging av kommunale veier vurdert ut fra søknad.

* Vedtak formidles til søker og Røros Parkering
* Røros Parkering forestår 24-timers forhåndsvarsling med skilting
* Røros Parkering varsler beboere/berørte næringsdrivende med parkeringskort om vedtaket og tilbud om alternativ parkering.
* Kommunen sørger for stenging med skilting.

Teknisk gjør kun skiltvedtaket og har ikke grunnlag for å avgjøre hvem som skal få lov til å arrangere/ filme osv. Den myndigheten ligger hos politiet. 

I de lokale politivedtektene heter det følgende: 

Kapittel VIII. Arrangementer på offentlig sted m.v.

§ 26.Søknadsplikt for arrangement på offentlig sted

Den som på offentlig sted vil holde arrangement som overveiende er av underholdningsmessig, kunstnerisk, selskapelig eller kommersiell art, og som har et omfang som åpenbart vil medføre behov for betydelige ferdselsreguleringer eller vakthold, må innen en frist som politiet setter søke om dette. Politilovens § 11 får tilsvarende anvendelse.

Det er altså politiet som har myndighet til å stenge gatene, og søknader bør rettes direkte til politiet. 

  1. I hvilken grad verdensarvstedet Røros tåler belastning og aktivitet i sentrum er under kontinuerlig vurdering. Nå er et vel slik at utfordringen i store deler av året heller er for lav aktivitet, og samtlige politiske partier, inkludert Røroslista, har gjentatte ganger snakket om økt aktivitet i Røros sentrum og viktigheten av et levende sentrum.

Når det er sagt har jeg sympati for de beboerne i sentrum som blir dirkete berørt av dette, like etter martnan som også er en hektisk uke for sentrumsbeboerne. Jeg mener dialogen med innbyggerne i sentrum med fordel kan være bedre i forkant av hendelser som dette, men mener likevel det er åpenbart positivt for Røros å settes på kartet gjennom de mange små og store begivenhetene som foregår her gjennom året.

Det Røros her har vært en del av her er morgendagens kultur. Vi liker å skryte av at vi er Norges fremste kulturkommune. Kultur er ikke bare Martna, Elden og Vinterfestspill osv. Dette er en del av den kommende generasjonens kulturopplevelse og hva de mener er viktig og det er viktig for Røros. De vi skal tiltrekke er ikke bare næringsaktører, men også våre kommende innbyggere, fritidsboende med flere som er stolte av hva vi får til og hva vi kan tilby. 

Mange ungdommer synes dette er en stor «happening». For mange er det stort å få se ungdomsidoler som man ellers bare ser gjennom TV-ruta, slik som Stian Blipp og Ida Elise Broch på sitt eget hjemsted. Dette bygger stolthet og identitet, og det skal man heller ikke undervurdere effekten av. 

Skal vi kunne ha noe mulighet for å eksistere i framtiden må vi ta med oss historien inn i framtiden og bruke verdien, ikke stenge framtiden ute å tape de muligheten vi får.