En gjeng vitebegjærlige barn mellom ni og tolv år får denne uken ta del i Forskerfabrikkens sommerskole på Røros. Målet er å øke forståelsen og interessen for realfagene ved å la ungene utforske en rekke tema og eksperimentere med alt fra propeller og batterier til eksploderende vann.
– Sommerlab tar utgangspunkt i at barn har interesse for realfag, og de har lyst til å holde på med eksperimenter og lære mye selv. Mye av opplegget med forskerfabrikken er å fremme et miljø hvor det går an å utforske litt og forhåpentligvis lære noe nytt, sier kursleder Viktor Borgos.
Eksploderende vann
Eksperimentene er ofte knyttet til tema som er relevant for samfunnet. I år er det blant annet fokus på energi.
– Her har vi alle slags eksperimenter. I går så var det eksploderende vann. Da tok vi noen brusetabletter og så litt på effekten av temperatur og hvor stort smell det ble med brusetabletter og ulik temperatur på vann. i dag tidlig har alle laget vannfilter, og vi har lært litt om bakterier og hvordan vi kan rense dårlige bakterietyper fra vann og hvorfor det er viktig, forklarer Viktor.
Stian Bjørnli er også kursleder, og var også med som instruktør i fjor.
– Nå har de kreativt verksted og de kan lage både dyr, biler og alt mulig. Vi har propeller og batterier, og målet er mest mulig lyd og bevegelse, sier Stian.
Artikkelen fortsetter under.
Pågående krimsak
Stian forteller at for mange av ungene er Sommerlab et friskt pust hvor de får lære gjennom en utpreget praktisk tilnærming.
– Det er litt artig å gjøre noe annet enn på en vanlig skoledag; være litt kreativ og forske litt selv, sier Stian, og legger til at ungene er veldig engasjerte.
Spesielt engasjerte er de rundt en pågående krimsak som de er satt til å løse.
– Noen, forklarer Stian, har stjålet iskremmaskinen. Stian viser til bilder av de mistenkte på veggen, og forteller at ungene blant annet skal se på fingeravtrykk og blodtyper for å finne frem til iskremmaskin-tyven.