NY KURS? Kommunedirektøren i Tynset vil avvente om Visit Røros og Østerdalen utarbeider en ny strategi som inkluderer hele regionen. Bidet er fra presentasjonen som reiselivssjef Tove Martens (til venstre) og styreleder Hans Vintervold (til høyre) hadde i Alvdal formannskap tidlig på høsten 2022. Foto: Erland Vingelsgård

Foreslår ny utsettelse: Vil avvente strategien til Visit Røros og Østerdalen

Kommunedirektøren i Tynset kommune foreslår at kommunestyret venter med et endelig vedtak om å melde kommunen inn i Visit Røros og Østerdalen. Forutsetningen for medlemskap må være at selskapet utarbeider og vedtar en nye strategi der hele regionen tydeligere inkluderes i de strategiske målene.

Saken ble første gang publisert i vår samarbeidsavis Tynsetingen.no.
Tekst: Erland Vingelsgård.

Tynset kommunestyre utsatte endelig behandling av saken i november. Da hadde kommunedirektøren ei innstilling om at kommunen skulle melde seg inn i det nyetablerte/reetablerte Visit Røros og Østerdalen. Innstillinga den gang inneholdt også en passus om at selskapet utarbeider en ny strategi der hele regionen tydeligere inkluderes i de strategiske målene. Nå kan det ble en ny utsettelse av saken, mot slutten av mars måned.

Sterke protester

Savalen Utvikling og de store reiselivsaktørene på Tynset har har protestert sterkt mot at kommunen knytter seg til Visit Røros og Østerdalen, som de ser på som en konkurrent. Allerede i oktober konkluderte den største aktøren, Savalen Drift, med at deltakelse i Visit Røros og Østerdalen fordrer at Tynset kommune og Savalen har en reell innflytelse på de strategiene som ligger til grunn for etablering av et mer robust destinasjonsselskap i Nord-Østerdal, samt reell innflytelse på styring av selskapet.

Jobber med eget selskap i Tynset

Sentrale reiselivsaktører gikk tidlig i november sammen om å etablere et eget selskap for Tynset – Visit Savalen-Tynset, forkortet ViST.

Klosser Innovasjon er leid inn for å etablere selskapet. Statusen er ifølge saksframstillinga til næringssjef Dag Nyeggen og kommunedirektør Erling Strålberg blant annet:

  • Allerede halvparten av selskapet ViST er finansiert.
  • Gjennom medlemsfinansiering fra andre næringslivsaktører, samt midler fra Tynset kommune og Innlandet fylkeskommune kan budsjettet på 1,3 millioner i 2023 bli en realitet.
  • ViST kan på kort tid gjøre dette reiselivssamarbeidet konkret ved å satse på utvalget arrangement og i 2023 skal det satses på fjellsykkelfestivalen, boblefestivalen/byfesten og spekematfestivalen.
  • Det planlegges også en årlig reiselivskonferanse på Tynset for å øke samarbeidet, få nye impulser og læring fra andre.

Store ambisjoner

Initiativtakerne Per Morten Hektoen, Roar Maske og Valon Salihu ved Savalen Fjellhotell & Spa, Tynset Rom og Camping og Tynset Hotell viser til at de står for 95 prosent av overnattingsdøgnene i Tynset. Over 30 bedrifter i Tynset har signalisert støtte til ViST. Per i dag er kun tre bedrifter i Tynset medlemmer i Visit Røros og Østerdalen.

Visit Savalen-Tynset har ambisjoner om å markedsføre, pakketere og koordinere reiselivet. Det skal gjøre Tynset og Nord-Østerdal mer attraktivt å besøke og bo. Det skal bidra til både økt befolkningsutvikling og omsetning innen ulike næringer, samt øke salget av tomter, fritidsboliger og boliger. Turister og tilreisende legger årlig igjen 136 millioner kroner i Tynset kommune i overnatting og annet forbruk, ifølge saksframlegget.

– Uenige om forventningene

Kommunedirektøren konstaterer at Savalen utvikling, SU, er uenig med Tynset kommunes uttalte forventninger om et samarbeid mellom reiselivet i Tynset og Visit Røros og Østerdalen, VIRØST.

– Hovedbegrunnelsen er at den vedtatte strategien hevdes å være ufordelaktig for aktører utenfor Røros. Dernest så opplever SU reiselivet på Røros som en konkurrent. En eventuell løsning med at strategien endres i etterkant av VIRØST sin etablering, oppleves som uryddig og i feil rekkefølge. I møtet, og i andre fora, blir disse motsetningene uttrykt så tydelig at et videre kommunalt samarbeid med VIRØST vil oppfattes som et signal om at Tynset kommune har redusert vilje til å satse på utvikling på Savalen. Og at dette vil kunne medføre redusert satsning fra aktørene selv på Savalen, skriver kommunedirektøren blant annet.

– Handler om tillit

Kommunedirektøren synes det er positivt at VIRØST uttaler vilje til å endre strategien, men man har ikke noen garanti for at flertallet i organisasjonen går med på et slikt vedtak:

– Samtidig vil en ny strategi utarbeides av markedsrådet og vedtas av medlemmene i VIRØST. Da er fortsatt Savalen-aktørene på sidelinja, og den uttalte forventningen om medvirkning til strategiutviklingen er fortsatt ikke løst. Og sist men ikke minst, ønsker Savalen-aktørene et medlemskap i VIRØST uansett strategi? Så må nok disse spørsmålene og eventualitetene leses fra to synsvinkler. Det vil si om målet er medlemskap i VIRØST eller om målet er samarbeid mellom VIRØST og ViST. Til syvende og sist handler alle disse spørsmålene om grunnleggende vilje og tillit. Tillit til om et samarbeid med VIRØST på et generelt grunnlag vil tilføre reiselivet i Tynset positive verdier og i hvilket omfang. Eller om det er en ren konkurransesituasjon.

Regional aktør

Kommunedirektøren mener at saken er klar dersom man bare har et kommunalt næringsperspektiv.

– Kommunen er primært til for sine innbyggere og sitt næringsliv. Likevel vil det være et regionalpolitisk element som bør omtales i denne saken. Det politiske Røros- og Tynset-samarbeidet har lange tradisjoner. Det er mange eksempler på at et samarbeid mellom Nord-Østerdalskommunene og Røros er viktig. Ikke minst innen helseområdet, skriver kommunedirektøren.

– Tynset kommune er selv en betydelig vertskommune for mange typer samarbeid i regionen. Som vertskommune fronter Tynset i mange sammenhenger betydningen av godt samarbeid. Det er da betimelig å spørre om ikke Tynset kommune burde fronte et samarbeid med nabokommunene innen reiseliv? I alle fall den gang våre nærmeste naboer i sør og nord har vedtatt å bli med i VIRØST.

Mulige løsninger

Kommunedirektørene ser tre mulige løsninger som kan bli utfallet av denne saken.

  1. Kommunestyret velger å følge signaler fra en tydelig majoritet blant kommunens egne reiselivsaktører. Dette betyr at innmelding i VIRØST avslås, og at kommunen jobber videre med å bygge opp under et lokalt Visit-selskap.
  2. Kommunestyret velger å slutte seg til VIRØST, og videre jobbe aktivt for å
    tilrettelegge for en strategisk utvikling som tilrettelegger for økt deltakelse fra Tynset-bedrifter.
  3. Kommunestyret avventer å fatte beslutning om deltakelse i VIRØST inntil ny strategi foreligger. Og det gjøres da en vurdering om hvorvidt dette kan være grunnlag for et samarbeid mellom reiselivsaktører i Tynset og Virøst.

Kommunedirektøren fraråder en eventuell løsning med å støtte begge visit-selskapene, både hensyn til ressursbruk og fare for en konstant dragkamp om ressurser og utviklingsretning.

Kommunedirektøren foreslår at kommunestyret skal avvente den nye strategien som Visit Røros og Østerdalen har signalisert og utsetter vedtaket til utgangen av første kvartal, altså mot 1. april.